В Украйна от 2022 г. насам в рамките на "дерусификация на библиотеките" са унищожени 11 милиона книги на руски език, заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по хуманитарна и информационна политика Евгения Кравчук.

"Дерусификацията на библиотеките в Украйна продължава.

Към ноември миналата година в обществените библиотеки са били отписани около 19 милиона екземпляра книги, от които около 11 милиона са били на руски език", заяви Кравчук в канала на Върховната рада в Телеграм.

Според нея те отписват и някои украинскоезични книги от съветската епоха, а има и препоръки за отписване и премахване на книги, чиито автори са подкрепяли руската инвазия на територията на Украйна.

Политикът заяви, че съотношението между книгите на руски и украински език в библиотеките е "много тъжно", по-специално, около 44% от книгите са на руски език, а останалите са на украински или на езици на ЕС.

Тя заяви, че съотношението в полза на книгите на украински език трябва да се увеличи.

"Депутатите успяха да променят бюджета за 2023 г., за да увеличат финансирането на Института за книгата.

Това е много по-малко, отколкото ни се искаше, но ще ни помогне да платим за закупуването на публикации, които се финансират от бюджета на Министерството на културата", уточни тя.

На 1 юли 2022 г. в Киев пресслужбата на градския съвет съобщи, че е изготвена резолюция за забрана на публичното използване на всякакви културни продукти на руски език в украинската столица, включително книги, пиеси и концерти.