Ръководител на компания за лимузини под наем отърва престоя зад решетките заради катастрофа с 20 жертви от 2018 година, когато спирачките на луксозна дълга лимузина отказаха и тя полетя надолу по хълма, пълна с празнуващи рожден ден хора.

Науман Хусаин първоначално получи по 20 обвинения в убийство по престъпна небрежност и убийство по невнимание заради случая, който се оказа най-смъртоносната пътна катастрофа в САЩ за последното десетилетие.

Според сключеното споразумение обаче Хусаин се признава за виновен само за убийствата поради небрежност. Той получава 5 години пробация и 1000 часа обществено полезен труд. Случаят му бе отложен досега заради пандемията.

Близките на загиналите говориха в съда за прекъснатите им животи, за празнините, останали в семействата, и за своето недоумение, че управителят на компанията, отдала злополучния автомобил, ще избегне лежането зад решетките.

Една от присъстващите жени напусна заседанието, псувайки и крещейки „той уби 20 души!“, но после се върна и се извини на съдията да поведението си.

Адвокатът на защитата подчерта, че довереникът му поема пълна отговорност за действията си и е плакал, докато са говорели близките на жертвите. Според сделката, Хусаин ще бъде формално осъден след междинен период на пробация от две години.

Жестоката катастрофа стана на 6 октомври 2018 година, когато Аксел Стийнбърг от Амстердам, на 30 км от Олбъни, Ню Йорк, наел лимузина Ford Excursion от 2001 година, за да отпразнува 30-ия рожден ден на новата си съпруга Ейми.

Групата купонджии включвала съпрузите, братът на Аксел, трите сестри на Ейми, двама от техните съпрузи и други близки приятели.

Според прокуратурата Хусеин им разрешил да се возят в лимузината въпреки „многото предупреждения за нарушения“ от страна на щата и че му е било казано, че колата се нуждае от ремонт. Според щатската полиция тя е трябвало да бъде изтеглена от употреба заради проблеми със спирачките, открити по време на инспекция месец преди катастрофата.

Отделен доклад от миналата есен обаче показва и още един виновник – властите, защото Националният борд за транспортна безопасност заключава, че макар и катастрофата да е предизвикана от „изключителното пренебрегване на безопасността“ от страна на компанията Prestige Limousine, принос има и неефективният контрол от страна на щата.

Според защитата Хусеин се е опитвал да поддържа лимузината в добро състояние и е разчитал на това, което са му казвали за нея щатските служители и сервиза, който я е инспектирал.

От споразумението става ясно, че той е давал лимузината в сервиза на Mavis Discount Tire няколко пъти за две години преди катастрофата, два от които за поправка на спирачките. Колата е инспектирана от същия сервиз, вместо от щатския департамент по транспорта, както е според изискванията.

Фирмата на Хусаин обаче неколкократно е променяла официалния брой на местата в лимузината и е правела и други „трикове“, за да заобиколи изискванията за безопасност. Според документацията на споразумението транспортният департамент е бил наясно с тези номера и с липсата на разрешително за опериран с колата, а щатският департамент по моторните превозни средства не е направил надлежна регистрация на лимузината, с което е дал възможност на Prestige Limousine да заобикаля наредбите.

Заради тази катастрофа и заради една по-ранна, от 2015, при която загинаха четири жени, губернаторът на щата Андрю Куомо подписа специални закони за безопасността на лимузините. Единият нарежда носенето на предпазни колани, а друг изисква ако шофьорът на такава кола ще вози над 9 души, да има специална шофьорска книжка с разрешително за каране на пътници.