В новаторско проучване, учените твърдят, че са преобърнали процеса на стареене на човека. Изследователи от университета в Тел Авив и медицинския център Шамир са използвали форма на кислородна терапия, за да обърнат два ключови показателя на стареенето - дължина на теломерите и натрупване на стареещи клетки. С напредването на възрастта теломерите - защитните капачки, намиращи се в края на хромозомите - се съкращават и се увеличават старите, неправилно функциониращи стареещи клетки. Учените проведоха клинично изпитване върху 35 възрастни на възраст над 64 години, за да видят дали метод, наречен Хипербарна кислородна терапия, може да предотврати влошаването на тези два показателя на процеса на стареене.

Доброволците бяха поставени в камера под налягане и им беше даден чист кислород за 90 минути всеки ден, пет дни в седмицата в продължение на три месеца. След проучването учените установиха, че теломерите на участниците са се увеличили по дължина, средно с 20%, докато старите им клетки са намалели с до 37%. Проучванията върху животни показват, че премахването на застаряващи клетки удължава оставащия живот с повече от една трета. Изследователите казват, че това е еквивалент на това което телата им са били на клетъчно ниво преди 25 години. Шай Ефрати, професор в Медицинския факултет и Училището по неврология на Сагол в университета в Тел Авив, и съавтор на изследването, каза: „Тъй като съкращаването на теломерите се счита за„ Свещения Граал “на биологията на стареенето, много фармакологични и екологичните интервенции са широко проучени с надеждата да дадат възможност за удължаването им."

„Значителното подобрение на дължината на теломерите, показано по време и след тези уникални протоколи на HBOT, предоставя на научната общност нова основа за разбиране, че стареенето наистина може да бъде насочено и обърнато към основното клетъчно-биологично ниво.“
Много учени смятат, че самото стареене е отговорно за сериозни състояния като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.
Констатациите са най-новите в редица възможни лечения против стареене, които се опитват да увеличат продължителността на живота, карайки хората да изглеждат и да се чувстват по-млади.
Ръководителят на биотехнологична компания стана „пациент нула“ през 2015 г., след като се подложи на генна терапия, за която тя твърди, че може да направи постоянни промени в нейната ДНК и да се бори със загубата на мускули, както и с други свързани с възрастта състояния.
Изпълнителният директор на BioViva Лиз Париш беше подложен на обстрел от учени за експерименталното си проучване на медикаменти, но тя каза, че е увеличила дължината на теломерите си за петте години от провеждането на терапията.
В процеса в Израел доброволците не са претърпели никакви промени в начина на живот, диета или медицина, за които е установено, че имат умерен ефект върху биологичната възраст на човек. Смята се, че ефектите се дължат на камера под налягане, която предизвиква състояние на хипоксия или недостиг на кислород, което задейства регенерацията на клетките.