Учителят не може да откаже да бъде тестван или да няма зелен сертификат и да преподава на учениците. Забранено е без тест или сертификат учителите да водят часове присъствено, каза образователният министър акад. Николай Денков пред БНТ.  "Тези учители, които отказват да се тестват, а има ученици в класната стая, директорът ще трябва да се опита да намери негов заместник. Ако не може да се намери заместващ учител, то децата ще трябва да останат онлайн", обясни той. Според него, който не спазва правилата, трябва да си носи последствията."Ако учител не иска да влезе в клас, ще излезе в отпуск", категоричен е Денков. 

Тестване само в класната стая 

Тестването на малките ученици не трябва да става вкъщи. Ако спазим процедурата, която сега е въведена – заболеваемостта няма да нарасне и децата ще ходят на училище, каза просветният министър.  Ако тестването става вкъщи обаче, Денков подчерта, че има опасения, че заболеваемостта ще се увеличи заради множеството хора, които по принцип не желаят да изпълняват мерките."Ако родители от областите, където все още няма тестове, решат сами да организират тестване децата си и го направят по правилата, описани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в училище", коментира Денков.

Паралелка ще се карантинира само при положителен лабораторният тест 

При възникване на положителен случай при масовото тестване, детето ще се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му направят PCR или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира само, ако лабораторният тест е положителен, каза той. Ако родител е против масовото тестване и същевременно откаже дистанционно обучение, той на практика спира детето си от образователния процес и трябва да поеме отговорност за това, коментира Денков.В детските градини и яслите масово тестване към момента не се налага. Данните показват, че там разпространението на вируса е в пъти по-слабо отколкото в училище.Децата от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради липсата на тестове, ще влязат в клас веднага след като бъдат доставени количества от новите поръчки, каза още той. Денков увери, че в момента, в който тестовете постъпят в складовете, е създадена организация в рамките на един ден да бъдат разпределени из училищата в страната.Той призова за подкрепа и активно участие на всички, които имат отношение към масовото тестване в училище."Днес и следващите дни са изключително важни. Защото ако успеем заедно в тази акция – учители, родители, директори, това означава, че оттук нататък може би никога повече няма да се наложи да оставим децата на дистанционно обучение заради COVID-19. Затова призивът ми е към всички: дайте да се опитаме да го направим, вместо да се опитваме да не го направим", добави Денков. Образователният министър благодари на доброволците и на всички, които днес помагат в масовото тестване. Освен от родители, предложения за доброволческа помощ на терен са дошли и от работещи в НЦЗПБ, както и от студенти от МУ - София.