Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекции в САЩ, заяви пред CNN, че смята, че нацията може да започне да се връща към относителната нормалност до април или юли 2021 г., като смята, че това ще бъде възможно да се постигне до второто или третото тримесечие на следващата година.
Кога американците могат да се събират отново зависи от редица фактори, каза Фаучи, давайки пример с ваксините.
Той цитира съобщението на производителя Pfizer, че ранните му данни показват, че ваксината е ефективна над 90% и се очаква втора компания скоро да разкрие ранните си резултати.
"Това е чудесно, но трябва да накараме хората да си сложат ваксината", каза той. „Така че, ако получим преобладаващото мнозинство от хората, които приемат ваксината, и вие имате, от една страна, ефективна ваксина, от друга страна, висока степен на усвояване на ваксината, можем да започнем да връщаме нещата в относителна нормалност във второто и третото тримесечие на годината, когато хората могат да започнат да мислят да правят неща, които бяха твърде опасни преди месеци."
Но всички неща трябва да бъдат обединени, каза той, Америка „не може просто да пожелае това да се случи“.
Трябва да дойдат ваксините, те трябва да бъдат въведени и фундаменталните мерки за общественото здраве не могат да бъдат изоставени, каза Фаучи.
По думите му, националната политика по отношение на маските и социалното дистанциране е от решаващо значение за смекчаване на разпространението на Covid-19.
Коментарите му идват точно след като в петък САЩ регистрираха 184 000 нови случая на Covid-19.
"Всеки трябва да го направи", каза Фаучи за носенето на маски и социалното дистанциране. "Няма оправдание да не правим това в момента. Тъй като знаем, че това може да обърне нещата. Искам да кажа, че това е инструментът, който имаме. Както споменах съвсем наскоро и както убягнахте, имаме добри новини по отношение към ваксината. Така че в края на тунела има светлина. Идва помощ и това, вярвам, трябва да мотивира хората. Това са инструментите, с които разполагаме в момента. И те работят. Можем да стигнем до платото,  и да започнем спускане. "
Фаучи добави, че без общонационална политика в САЩ може да има до 439 000 смъртни случая поради Covid-19 до 1 март.
Най-добрият американски инфекционист сподели още пред CNN, че са минали месеци, откакто президентът Доналд Тръмп е присъствал на заседание на работната група за коронавирус в Белия дом. Фаучи отбеляза, че вицепрезидентът Майк Пенс е основният човек на администрацията в работната група и той „превежда“ на Тръмп какво обсъжда работната група.
По думите му, проблемите, свързани с пандемията от коронавируса биха били много по-лесни за решаване, ако настоящите служители на федералното правителство като него са в състояние да комуникират с преходния екип на избрания президент Джо Байдън.
"Ясно е, разбира се, че ще бъде по-добре, ако можем да започнем да работим с тях", каза Фаучи. Той подчерта как е преминал през многобройни преходи на власт, като се има предвид, че е работил с шест различни президенти като експерт по инфекциозни болести.