Д-р Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ, заяви, че федералните указания за носенето на маски за лице на закрито може скоро да се променят. В неделя по ABC News, Фаучи беше запитан дали е време да започне разхлабване на изискванията за носене на маска на закрито. Той отговори: "Мисля, че е така и мисля, че вероятно ще виждате това, докато вървим напред, и когато повече хора се ваксинират." Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията ще актуализират своите насоки почти в реално време, тъй като все повече американци се ваксинират, каза Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. CDC облекчи своите насоки миналия месец относно носенето на маски на открито, но все пак съветва както ваксинираните, така и неваксинираните хора все още да носят маски в закрити обществени пространства, като търговски център, кино или музей. "Трябва да започнем да бъдем по-либерални, тъй като ваксинираме повече хора", добави Фаучи.
Той обаче каза, че хората могат да продължат да носят маски за лице през определени сезони, след като пандемията от коронавируса приключи, за да се избегне разпространението или заразяването от респираторни заболявания като грип.
По думите му, обществеността вече е свикнала да носи маски и добави, че количествено измеримите данни показват, че използването им е помогнало да се спре разпространението на други вируси.
„Тази година сме имали практически несъществуващ грипен сезон само защото хората са правили онези неща за общественото здраве, които са били насочени предимно срещу COVID-19“, каза Фаучи.
Той добави, че е „възможно“ през сезонните периоди, в които преобладават респираторните вируси като грип, хората да решат да носят маски, за да намалят възможността за разпространение на тези заболявания. Често срещаните вируси като грип на практика са изчезнали тази година, отчасти поради ограниченията заради коронавируса.
Резкият спад на грипните инфекции пък е довел до само една регистрирана детска смърт, в сравнение с десетки през последните години, показват официалните данни.
Забележките на Фаучи идват около две седмици, след като федералните здравни служители заявиха, че напълно ваксинирани хора могат да ходят без маски на открито, когато ходят, тичат, карат колело или вечерят в ресторанти на открито.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията продължават да препоръчват носене на маска в претъпкани места на открито и места, като стадиони и концерти, където е трудно да се поддържа социална дистанция и където могат да присъстват много неваксинирани хора.
Съобщението донесе облекчение сред уморените от пандемия американци след повече от година локдаун и задължителна употреба на маски.
Но дори преди съобщението на CDC, щати като Кентъки бяха започнали да облекчават използването на маски на открито, докато правителствата в Мисисипи и Тексас премахнаха ограничението изобщо.
От началото на пандемията задължителните мерки са източник на политически разногласия. Някои дори поставят под въпрос науката, която стои зад изискванията, намеквайки за дезинформация, тъй като носенето на маски се е доказало като ефективно за намаляване на риска от инфекция.
Политическите конфликти породиха объркване относно това кога и къде да бъдат носени.
Ден след като положи клетва, президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се налага носенето на маски на летища и федерални имоти, самолети и автобуси, разграничавайки се от администрацията на Тръмп, която често отхвърляше ефективността на носенето на маска.