ФБР разкри, че през 2018 година е получило 4 500 обаждания по телефонна линия в хода на проверката на миналото на номинирания тогава за Върховния съд Брет Кавано и е информирало Белия дом за тези, които били "от значение".

Точният брой на свидетелствата бе посочен в писмо от 30 юни, обнародвано от сенатор Шелдън Уайтхаус в четвъртък. Писмото е отговор на запитване отпреди две години от демократите в Сената с искане за повече информация за хода на проверката.

Разкритието отново разпали критиките на либералите, които твърдяха, че ФБР и Белия дом на президента Тръмп не са обърнали достатъчно внимание на сигналите срещу Кавано, постъпили след обвиненията на д-р Кристин Блейзи Форд, че е извършил срещу нея сексуално посегателство по време на парти в Мериленд, когато двамата били още в гимназията.

Тези твърдения за малко да провалят утвърждаването на Кавано и той винаги ги е отричал. В крайна сметка кандидатурата му мина с 50-48 гласа.

В писмото от заместник-директора Дил Тайсън се казва, че номинацията на Кавано е първият случай, в който ФБР пуска специална линия за свидетелства по телефона и по по електронен път при проверка на кандидатура, която ще минава през Сената за утвърждаване.

Писмото породи яростна реакция от няколко сенатори демократи от Правната комисия към сената. Според тях то свидетелства, че много лица са контактували с ФБР по темата за възможни сексуални посегателства от страна на Кавано, „само за да бъдат игнорирани“.

В тяхното писмо-отговор, те посочиха, че ако „ФБР не е оторизирано да разследва или просто не е разследвало някои от свидетелствата, получени по специалната линия, то „е трудно да се проумее защо изобщо е имало такава“.

В четвъртък Дебра Кац и Лайза Банкс, адвокати на Форд, публикуваха изявление, в което нарекоха разследването на ФБР „бутафория и голям институционален провал“.

Адвокатите заявиха, че ФБР е отказало да интервюира Форд и "не е действало по 4500 свидетелства, които е получило за номинирания тогава Кавано".