Няколко закона на щата Индиана против абортите бяха обявени за неконституционни от федерален съд във вторник, включително забраната за провеждане на телемедицински консултации между жени, искащи аборт, и лекари.

Районен съдия Сара Еванс-Баркър издаде за постоянно съдебно предписание против забраната за телемедицина, както и против изискването за присъствен преглед от лекар преди медикаментозен аборт и забраната за аборт във второто тримесечие извън болниците и хирургическите центрове.

Баркър също обезсили и изискването на щата на жените, искащи аборт, да се казва, че човешкият живот започва с оплождането на яйцеклетката и че плодът може да чувства болка към 20-а седмица от бременността и дори преди това.

Главният прокурор на Индиана, чиято служба защитаваше в съда проблемните закони, коментира решенията на федералния съдия и заяви, че те са в противоречие с определения на по-висока инстанция. Намекна а и за обжалване в Апелативния съд на Седми съдебен район.

Групата против аборти Right to Life определи решението като „съдебен активизъм в най-лошия му вид“.

Баркър, която бе номинирана за федерален съдия още през 1984 година от президента Роналд Рейгън, се обоснова с това, че щатът няма конституционно правомощие да забранява телемедицинските услуги за жените, искащи аборт, без да представи доказателства, че това е в полза на тяхното здраве.

Относно неконституционността на забраната да се казва на жените за кога започва човешкият живот съдията отбеляза, че „тези задължителни разкрития не съответстват на истинна и неподвеждаща информация“.

Законодателите на Индиана са приели множество ограничения на абортите през последното десетилетие и някои от тях паднаха в съда.

При един от тези случаи пак Баркър през 2019 година отсъди срещу щатската забрана за провеждане през второто тримесечие на бременността на разпространена процедура за аборт, която законодателите нарекоха „разчленяващо абортиране“.

Върховният съд на САЩ пак през 2019 година отхвърли обжалването от Индиана на съдебно решение на по-ниска инстанция, обезсилващо щатска забрана за аборти, базирани на раса, социален пол и инвалидност. Съдът обаче подкрепи през 2016 г. решението на тогавашния губернатор Майк Пенс, изискващо кремация на останките от фетуса след аборт.