Ферибот с около 100 българи на борда, сред които и семейства с деца, пламна рано сутринта в петък край бреговете на Гърция.

Към момента 9 български граждани са в неизвестност след пожара.

Информацията за блокирания българин бе потвърдена пред BG VOICE и от шефа на транспортната фирма PIMK, чийто служител е той. „Държим връзка с шофьора, който още не е изкаран от кораба и помагаме на властите, за да бъде евакуиран“, каза собственикът на компанията, която е базирана в Пловдив, Илиян Филипов.

Пловдивската фирма 37 служители, които са пътували с общо 33 камиона на ферибота.

По последна информация 14 души се водят изчезнали. Не се уточнява тяхната националност, освен че сред тях има трима гърци. Общият брой на пътувалите на кораба според списъка е бил 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. Досега са идентифицирани 277 души, тече и операция по спасяването на българина.

Един от сънародниците ни, спасен от горящия кораб, разказа пред BG VOICE, че всички спяли, когато към 4 часа замирисало силно на пушек. „Това, което помня, беше, че пожарът явно е избухнал много бързо. Беше скоро, след като потеглихме от сушата. Хубавото беше, че времето беше с нас и спасителната операция премина безпроблемно. Не сме стояли на студа, нито се намокрихме", обясни Румен Методиев от Петрич.

На мястото на избухналия в пламъци ферибот все още има кораб с пожарни коли, които изпускат непрекъснати капки вода върху кораба, както и влекач, който също се опитва да погаси пожара. Работят и три хеликоптера.

Освенимататее л итърговски Гръцките медии дават подробности за инцидента. Според тях сигналът за пожара е бил подаден от капитана на кораба в 04.12 ч. местно време. Екипажът на кораба веднага се е намесил с гасене на огъня и с евакуация на пътниците, което според много от присъствалите е спадило много животи.