Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова-Желева.„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнението им. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите", обясни още тя.

Икономия около капиталовите разходи

ще има в малък размер, каза министърът. "Служебното правителство ще преразпределя средства от бюджета, за да се финансират други непредвидени разходи. Такива са били нужни за организацията на предсрочните избори“.Няма да се теглят дългове, за да се финансират нови разходи, допълни министърът.

Инфлацията да падне през 2023 г.

се очаква, заради свиване на потреблението, уточни Велкова. Велкова отбеляза, че се спекулира темата за излишъци в капиталовите разходи. “Тезата се развива, тъй като в бюджета са гласувани средства за капиталовите разходи от над 8 млрд. лв., но 4 млрд. лв. от тях са европейски средства, които няма как да бъдат преструктурирани дори и да има икономия.""1,1 млрд. лв. са общинските разходи, които също няма как да бъдат преструктурирани, а 1,2 млрд. са разходите за регионалното министерство. 1,1 млрд.лв. са също капиталовите разходи в сектора "Отбрана и сигурност". Тоест, няма как да се извършва икономия там”, подчерта още служебният министър на финансите. непредвидени разходи, които служебният кабинет трябва да предприеме. Такива са разходите за предсрочните парламентарни избори, а тепърва ще се търсят и разходи за интегрирането на украинските бежанци.