Българската прокуратура твърди, че фирмата на заподозрения за атаката срещу НАП Кристиян Бойков е хакнала и 500 000 мейла заедно с паролите им. Това каза в Добрич зам.-главния прокурор Иван Гешев. Адресите били на популярн български сайт за електронна поща.

"Тоест, някой е хакнал пощенската платформа. Намерени са над 500 000 пароли, плюс съответните e-mail адреси. Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност“, каза Гешев.

Той допълни, че действията на фирмата, хакнала сайта, са в противоречие със закона, а търговската дейност е била използвана, за да бъде атакувана държавата. Предстои да бъде доказана основната дейност на фирмата, чийто собственик и служители са привлечени като обвиняеми, и най-вероятно ще се окаже киберрекет, посочи Гешев.

Междувременно стана ясно, че трима души вече са с обвинения.подвела под отговорностТе са обвинени в подбудителство. Кристиян пък е с обвинения за престъпление против Републиката.