Турция е по-далеч от ЕС в сравнение със ситуацията преди четвърт век, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю, дадено за малък брой европейски вестници, сред които и „Катимерини”,

Коментирайки избора на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да не прилага европейските санкции срещу Русия, Фон дер Лайен отбеляза, че съгласуването е важно в процеса на присъединяване, като добави, че нежеланието на Анкара говори много за желанието ѝ да се присъедини към Европейския съюз.

Нещо повече, сравнявайки напредъка на Турция и Словакия от 1999 г. насам, тя заяви, че "Турция днес е по-далеч, отколкото е била през 1999 г.".

Председателят на Комисията заяви, че "процесът на присъединяване се основава на заслугите и затова е до голяма степен в ръцете на кандидатстващата страна".

Позовавайки се на енергийната война, която Русия води срещу Европа, Фон дер Лайен увери, че ЕС е подготвил планове за действие в извънредни ситуации, които включват пълен набор от необходими мерки.

"Разполагаме с планове за извънредни ситуации, които включват целия обем от необходими стъпки - от елемента на ефективност до пестенето на енергия, както и до приоритизирането на нуждите. Това не е правено интензивно от началото на руската инвазия в Украйна, която стана причина за всичко това. Така че, както казах, ние сме подготвени и го приемаме много сериозно ", каза тя.

"Не съм особено притеснена, но знам, че все още има много работа. И обстоятелствата са сериозни", добави Фон дер Лайен.

Тя заяви, че политиката на ЕС се основава на три стълба. Първият от тях е диверсификация от руските изкопаеми горива.

„Това е споразумението ми с президента Байдън за допълнителни доставки на втечнен природен газ от САЩ или пътуването ми до Израел и Египет за увеличаване на доставките на природен газ за Европа", каза тя и добави, че вторият стълб е енергийната ефективност.

"Ако намалим отоплението в Европа с 2 градуса или да се охлаждаме по-малко с климатик, това би компенсирало цялата доставка на "Северен поток 1", отбеляза тя, като подчерта, че третият елемент "са масираните инвестиции във възобновяеми енергийни източници".

"Мисля, че вече сме в процес на освобождаване от зависимостта от руския газ по тези три стълба и диверсификация към други надеждни доставчици", каза тя.