Френски ресторантьори: Местните пътуват до Белгия за обяд без COVID сертификат

Белгийските ресторантьори се радват на процъфтяващия си бизнес и дори обясняват, че нямат капацитет за толкова хора

От: bgvoice 07:20 | 13 август 2021 г.

Новият здравен пропуск във Франция създава големи главоболи на рестораньорите в граничните райони, които са силно обезпокоени за бизнеса си. Все повече французи предпочитат да отидат за обяд до Белгия, където не им е необходим COVID сертификат. В Сен-Ян-Капел, близо до белгийската граница, собственикът на ресторант Бенедикт Дюк е силно притеснен, защото клиентите му "само пресичат улицата", за да седнат в белгийско заведение, без да бъдат подчинени на новите френски правила за ваксините.

След като здравният пропуск влезе в сила в понеделник, ресторантът Le Chalet du Mont Noir все още няма резервации за предстоящия уикенд. "Миналия уикенд книгата ми за резервации беше пълна. Напълних ресторанта си и в събота, и в неделя. Имах повече от 300 души през уикенда и отказах почти 200 души. За този уикенд не получавам обаждания, освен от журналисти", споделя Дюк пред EuroNews. В същото време белгийските ресторантьори се радват на процъфтяващия си бизнес и дори обясняват, че нямат капацитет за толкова много хора. "Мисля, че държавата трябва да помисли за други решения, за да насърчи хората да получат ваксината, без ние, ресторанти, барове или клубове да проверяваме здравните карти. Това не е нашата роля, не е нашата работа", добавя собственичка на френско заведение.

Здравният пропуск породи мащабни протести във Франция, а гражданите дори поискаха оставката на президента Еманюел Макрон.

Не пропускайте