Неизвестни хакери са се опитали да измамят председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард да им позволи да отворят акаунт в приложение за съобщения от нейно име, като са се представили за бившия германски канцлер Ангела Меркел, съобщи Ройтерс. Заговорът е бил бързо осуетен, без да бъде компрометирана каквато и да било информация, заяви говорител на ЕЦБ.

"Можем да потвърдим, че наскоро имаше опит за киберинцидент, в който беше замесен председателят", заяви говорителят на ЕЦБ. "Той беше идентифициран и спрян бързо. Не е била компрометирана никаква информация. Нямаме какво повече да кажем, тъй като разследването продължава".

Инцидентът беше съобщен за първи път от Business Insider.

Запознат източник заяви пред Ройтерс, че хакери, представящи се за Меркел, са изпратили съобщение на Лагард с молба да разкрие код за удостоверяване, който би им позволил да открият акаунт в WhatsApp, свързан с телефонния номер на шефа на ЕЦБ. Няма официално потвърждение на тази информация.

В писмо от 4 юли германската агенция за вътрешно разузнаване и Федералната служба за информационна сигурност предупреждават германските законодатели, че подобна схема е в ход, но без да посочват нито една от целите.

"По-конкретно, нападателите се възползват от съществуващите отношения на доверие между две високопоставени политически фигури", се казва в съобщението, като се има предвид "кампания за социален инженеринг".

Въпреки че тактиката не е нова, германските органи заявиха, че тази схема е уникална, тъй като използва прикритието на високопоставени политици.

"Засегнатите страни, които предават данни за удостоверяване на нападателите, губят контрол над съответния акаунт в Messenger. След това нападателите могат да използват този акаунт, например за да атакуват други хора", се предупреждава в писмото.

В него се казва, че подобна схема обикновено иска от потребителите на мобилни телефони да преминат от SMS към WhatsApp, но също и към Signal или Telegram, които се предлагат като сигурно криптирани приложения.