Вторник, 10 май, е 76-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират все още в обсадения от руските войски стоманодобивен завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, според украинската вицепремиерка Ирина Верешчук. След евакуацията на всички цивилни през миналата седмица, осъществена с помощта на ООН, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях тежко. Кметът на Мариупол отказа да заяви, че е "100% сигурен", че всички цивилни са били евакуирани. Той подчерта, че това не подлежи на проверка, докато не бъде постигнато трайно прекратяване на огъня. Мариупол е един от най-тежко засегнатите украински градове. Според последните данни от началото на войната градът е бил обстрелван средно по 150 пъти на ден.
  • Броят на загиналите в Украйна цивилни надхвърля с хиляди докладваните официално данни, заяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в страната, цитиран от Ройтерс.Екипът на ООН, който има 55 наблюдател в Украйна, заяви, че по-голямата част от смъртните случаи се дължат на експлозивни оръжия с голям радиус на действие, като ракети и въздушни удари. Москва отрича да напада цивилни.
  • Съединените щати смятат, че руският президент Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна и евентуална победа на Русия в Донбас може да не сложи край на сраженията. Това заяви Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ. Тя добави, че Путин разчита с времето решимостта на Запада да отслабне и тъй като конфликтът продължава, има опасения за това как ще се развива през следващите месеци. В понеделник САЩ възстановиха програма от Втората световна война, която позволява да се дава под наем или с отложено плащане военно оборудване на Украйна, ако руската агресия продължи. По силата на такъв закон САЩ оказаха решаваща материална помощ на Великобритания, СССР и други съюзници през Втората световна война.
  • До края на годината Турция може да достави на Украйна партида ударни безпилотници “Акънджъ”, написа в началото на май специализираният руски сайт Avia.pro. Обсегът на тези дронове е до 275 км при удари срещу наземни и морски цели и до 100 км срещу въздушни цели, което ги прави много сериозна заплаха, посочва изданието.
  • Между две разрушени жилищни сгради президентът на Украйна Володимир Зеленски записа 15-минутно въздействащо слово: Животът, за който преди близо век цивилизованият свят се е борил, се срива в ранните часове на 24 февруари. Някога категоричното “Никога отново” първо започва да изглежда неубедително, а изведнъж се съкращава до “Отново”.