Суперяхтата на Джеф Безос пристигна в Ротердам. Тя се намира в пристанище Greenport в Емсхавен. За голямата яхта на основателя на Amazon не се е наложило да бъде разглобен монументалният мост Де Хеф, съобщава AD. Яхтата е построена в корабостроителницата "Оceano" в Албласердам и след това е транспортирана до Емсхавен, където ще бъдат монтирани мачтите. Оттам тя може да се отправи към Северно море, без да преминава под твърде ниски мостове.

Koninklijke van der Wees Groep транспортира мега яхтата до Емсхавен. Дружеството от Дордрехт потвърди за транспорта, но не даде повече подробности. "Oceano" също не пожела да коментира.

"Няма да правим никакви изявления за проектите поради конфиденциалност".

Новината, че Де Хеф трябва да бъде демонтиран, тъй като мачтите на мегаяхтата не могат да се поберат под него, предизвика голям скандал в Нидерландия през февруари. Хиляди хора подписаха петиция за спиране на демонтажа, а във Facebook бързо набра популярност инициатива за хвърляне на яйца по яхтата.

Суперяхтата Y721 на Безос на стойност 485 млн. долара е дълга 127 м и превъзхожда най-голямата ветроходна яхта Black Pearl с 67 фута (20 м). Що се отнася до външния вид, Y721 заимства тримачтовия дизайн на Black Pearl и надминава и височината на мачтата ѝ, припомня БГНЕС.

Най-високата точка на мачтата ще се издига на 152 фута (47,4 м), което не позволява на яхтата да мине под моста Конингсхафен, който е по пътя към морето. В тази връзка корабостроителят беше планирал временно да свали поне част от моста, за да позволи на суперяхтата да премине.

Процесът се очакваше да отнеме няколко седмици, след което мостът щеще да бъде възстановен, заяви тогава корабостроителят.

Мостът Конингсхафен, известен на местно ниво като Де Хеф, е реликва от Втората световна война, на която са правени множество ремонти, за да се запази функционалността ѝ. След мащабен проект за реставрация, осъществен между 2014 и 2017 г., градските власти са се зарекли никога да не демонтират моста.