“За да има кабинет след изборите и то не какъв да е, а такъв, който да може да движи страната напред, участието в него на “Демократична България” е много важно. Защото само ние можем да гарантираме, че той ще бъде реформаторски, а не пиарски”. Това заяви в интервю за Би Ти Ви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, който е и водач на листите на обединението в 24 МИР София и в 16 МИР Пловдив. Иванов заяви, че “Демократична България” влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България. И обяви три равнопоставени условия, които коалицията поставя пред всеки, който ще потърси нейната подкрепа. Едното условие е последователна и ясна позиция по отношение на войната в Украйна, която е и агресия спрямо Източна Европа, и енергийна война. “Путин е престъпник, няма път към бърз и траен мир, без Путин да бъде спрян. Това го разбира и Ердоган, и Китай, разбира го и спечелилата изборите в Италия нова политическа сила. Само у нас не се разбира”, каза Христо Иванов.

И призова неразбиращите: “Моля, включете си телевизорите да видите, че този престъпник вече води война и срещу собствения си народ. Не може да има никакво снишаване по тази тема”.

По думите му е необходим демонтаж на корупционния модел, чийто корени са в комунистическите структури, но неговия връх е бил при Бойко Борисов с империята на Пеевски.

Той декларира, че “Демократична България” не търси управление на всяка цена.