Иван Гешев да бъде преждевременно отстранен от длъжността главен прокурор заради тежки и системни нарушения на служебните си задължения - това поиска днес лидерът на “Да, България!” и съпредседател на Демократична България Христо Иванов в сигнал, подаден до Висшия съдебен съвет, както и - чрез министър-председателя - до министъра на правосъдието. Иванов поясни, че Иван Гешев може да бъде отстранен от поста си по три начина: като лично подаде оставка, по инициатива на членове на ВСС или министъра на правосъдието и чрез промяна в конституцията и Демократична България ще работи и за трите начина. “Обявили сме ясна платформа за конституционни промени, която да доведе не просто до неговото отстраняване, но до дълбока реформа на прокуратурата, така че да стане невъзможно назначаването на ивангешевци, сарафовци и други подобни на тях функционери на поста главен прокурор на републиката.”, се казва в сигнала. Иванов обясни и защо един от сигналите е до министър-председателя: “Ангажираме отговорността на Бойко Борисов пред цялата нация да разпореди на своя министър на правосъдието, който и да е той, да внесе този сигнал във ВСС и да стартира производството за осбождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. Без това действие не можем да възстановим правовия ред в България", убеден е Иванов. Според него без това няма как да бъде завършено това, което хората започнали на Росенец - "осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на Сарая и Пеевски, в която империя Иван Гешев и Бойко Борисов са просто слуги". "И затова хората искат техните оставки, но тези оставки са просто началото на един дълъг процес, който минава през избори, който минава през нов парламент, който да направи конституционни промени, да реформира прокуратурата, да изчисти регулаторите, държавната администрация, службите, публичните медии, от назначенците на Пеевски и на Сарая и така да рестартираме българската държавност.” В сигнала си Иванов посочва и нарушенията на главния прокурор, които са в три основни направления:

  • Политически изказвания на главния прокурор, които противоречат на принципа за безпристрастност и политическа неутралност, както и засягат правото на защита на гражданите;
  • Системно нарушаване на презумпцията за невиновност - с публични изявления или с оповестяване на материали по неприключили проверки и досъдебни производства срещу представители на институции, граждански и политически лидери, или срещу представители на адвокатурата, целящи да внушат тяхната съпричастност към извършени закононарушения.
  • Системно нарушаване на законови разпоредби и професионални стандарти за разкриване на обективната истина и защита на жертвите от престъпления.