Хърватия надви Мароко, стана трета в света и показа, че малка страна може да бъде великан във футбола

В Хърватия се очаква да има смяна на поколенията, докато в Мароко някои играчи, които впечатлиха с изявите си на Мондиала, може да получат оферти и от големите клубове в Европа

От: Цветин Филипов 19:40 | 17 декември 2022 г.

Хърватия е бронзовият медалист на Световното първенство в Катар. “Ватрените” победиха Мароко с 2:1 в сблъсъка за третото място на Мондиал 2022. Успехът им дойде след голове на Йошко Гвардиол (7’) и Мислав Оршич (42’), а Ашраф Дари (9’) беше точен за противниковия тим. "Шахматистите" за трети път се окичват с медали от турнира след бронзовите през 1998-а и сребърните през 2018-а. “Лъвовете на Атлас” не успяха да спечелят дебютни за Африка медали, но ще останат в историята като първите представители на континента, които завършват в топ 4 на Световно първенство.

"Може да е последното ми Световно първенство, но не мога да кажа нищо. Ще видим какво ще се случи в бъдеще, но искам да продължа поне до мачовете за Лига на нациите", заяви Лука Модрич след успеха. Двата тима се срещнаха и в груповата фаза, където направиха нулево реми помежду си. "Ватрените" останаха втори в група F, а впоследствие се справиха с Япония и Бразилия, но на крачка от финала бяха победени от Аржентина. "Лъвовете на Атлас" завършиха първи в групата, след което в елиминациите отстраниха Испания и Португалия, но на полуфиналите бяха спрени от Франция.
"Много съм щастлив за цялата си кариера в националния отбор. Спечелването на два медала е много важно. Исках да спечели и купата. Не се случи, но съм много щастлив", завърши халфът. Мароко се превърна в първата африканска държава, която играе полуфинал на Световно първенство и по този начин отборът на Уалид Реграги пренаписа историята, оставяйки своя отпечатък на Мондиала в Катар. Хърватите, както и съдиите, въвлечени в срещата, бяха наградени с медали лично от президента на ФИФА Джани Инфантино. В Хърватия се очаква да има смяна на поколенията, докато в Мароко някои играчи, които впечатлиха с изявите си на Мондиала, може да получат оферти и от големите клубове в Европа.  

Не пропускайте