Хърватският премиер Андрей Пленкович представи днес пакет от мерки на правителството за смекчаване на въздействието от увеличението на цените на стойност над 21 милиарда куни, който намалява цените на електроенергията, газа и основните хранителни продукти.

Пакетът включва и мерки за субсидии и подпомагане на гражданите, обществения и частния сектор.

„За да защитим гражданите, икономиката и обществото, ние отново тръгваме със силна намеса“, каза Пленкович на заседанието на правителството, подчертавайки, че мерките са силни, справедливи и всеобхватни.

Според правителствения пакет, от 1 октомври до 31 март домакинствата ще плащат 59 евро за мегаватчас за консумация до 2500 киловатчаса, а средно 88 евро за по-висока консумация.

Детски градини, училища, колежи, домове за възрастни хора, неправителствени организации, религиозни сдружения, общини и градове преминават в категорията на домакинствата, като за тях универсалната цена ще бъде 62 евро за мегаватчас.

Цените на газа за бита остават непроменени до 1 април 2023 г., като са въведени мерки за подпомагане на тези, които се отопляват на дърва.

Що се отнася до основните хранителни продукти, правителството ограничи цената на хранителното слънчогледово масло до максимум 15,99 куни (2,12 евро), дълготрайното мляко с 2,8% мазнина до 7,39 куни (0,98 евро), бялата кристална захар до 7,99 куни (1,06 евро) и брашно тип Т-400 на 6,29 куни (0,83 евро). Свинската плешка без кост, както и свинският врат с кост не трябва да струват повече от 24,99 куни (3,32 евро) за килограм, а смесената кайма - 32,99 куни (4,38 евро) за килограм. Цената на цяло пиле е ограничена до максимум 24,99 куни (3,32 евро) за килограм.

Министърът на икономиката Давор Филипович каза, че за да се запази покупателната способност на гражданите, цените на девет основни продукта са намалени с около 30 процента.