Над 1000 цивилни граждани се крият в убежища в двата стоманодобивни завода в Мариупол. "Азовстал", един от най-големите металургични заводи в Европа, се превърна в апокалиптичен редут за украинските сили, които са превъзхождани като численост и въоръжение и обкръжени седем седмици след инвазията на Русия в Украйна.

В източната част на южното пристанище, опустошено от седмици на обстрел, заводът се намира в индустриална зона, която гледа към Азовско море и обхваща повече от 11 квадратни километра. На тази територия има множество сгради, доменни пещи и железопътни линии.

Повечето цивилни, намерили убежище там, са жени с деца и стари хора. Русия продължава да обстрелва и бомбардира сградите.

В мирно време железопътният комбинат "Азовстал" произвеждаше над 4 милиона тона стомана годишно, 3.5 милиона тона горещ метал и 1.2 милиона тона прокат. Подобно на другите стоманодобивни и железообработващи предприятия в града, "Азовстал" се държи от "Метинвест", групата, контролирана от милиардера Ринат Ахметов, най-богатия човек в Украйна.

В петък групата заяви, че никога няма да работи под руска окупация и заради обсадата и съсипването на Мариупол заводите ѝ там са спрели, а така Украйна е изгубила 30-40% от стоманодобива си, предаде ВВС.