На 5 юни Църквата чества паметта на св. Доротей, епископ Тирски. Този голям светител на древната Църква е поредното име, пряко свързано със земите на нашата родина България. Това е и поредният светец и мъченик, чиито име, дела и подвиг тънат в забвение и са слабо или въобще непознати на българския читател.

Св. Доротей предпочел мъченическата смърт на територията на България. Свети Доротей стоял начело на църквата в продължение на цели 50 години. Сведенията, които са достигнали до нас за св. Доротей Тирски, са твърде оскъдни. Роден е около 255 г. сл. Хр. Първоначално е бил избран в Антиохия за презвитер, като изрично Евсевий споменава, че е бил девственик – „скопец по природа“.

Бил е изключителен ерудит и учен, знаел е еврейски и гръцки, изкусен във философията, богословието и ораторското изкуство. Неговите качества дотолкова са впечатлили императора, че той, „без да бъде принуждаван да се откаже от вярата си (християнството)“, е назначен за надзирател на добива на пурпурни оцветители. По-късно е избран за епископ на гр. Тир (дн. Ливан, недалеч от Бейрут).

По време на гоненията на императорите Диоклетиан и Лициний светецът бяга за първи път в Одесос - днешна Варна. След смъртта на Диоклетиан (според някои чак след убийството на Лициний 324 г.), по времето на св. Константин Велики, св. Доротей се завръща на катедрата си в Тир. Взема участие в Първия вселенски събор в Никея през 325 г. По времето на имп. Юлиан Отстъпник отново е отстранен от катедрата си и заточен в Одесос.

Тук, в този славен за нашата история град, на 107-годишна възраст, през 362 г. мъченически загива поради отказа си да се отрече от Христос. Изучил в съвършенство както светските, така и духовните науки, свети Доротей оставил след себе си различни, твърде важни за християните, съчинения на гръцки и латински, тъй като добре знаел и единия, и другия език.

Между другото той съставил жития на пророците и апостолите, а също и други поучителни съчинения и разкази. И сега, бидейки сам записан в книгата на Живота, той е въдворен в небесните селения с тези светии, чиито разкази за живота им съставил по време на земния си живот. 

Имен ден празнуват Доротей, Дориан, Доротея, Дорина и Дориана. Името е от гръцки произход и означава "божи дар".

На 5 юни Църквата почита паметта и на Преподобни Петър Корицки. Преподобни Петър е живял в ІІІ век. 

Той бил родом от с. Корица, което се намирало около Призрен (според други - около Ипек). Бил син на бедни родители и като момче орал с един сляп вол. Необикновено кротък и незлоблив, Петър твърде рано се отдалечил в самотно място и се предал на подвижнически живот.

В тежката борба с демони и изкушения, той излязъл победител. Около него се събрало множество монаси, на които той станал наставник. Бягайки от людска слава, св. Петър се поселил в една пещера около Корица сред непристъпни скали и пропасти, където и починал в дълбока старост.