На 18 декември се отбелязва смъртта на свети Модест. Светителят Модест, архиепископ Йерусалимски, се родил в Севастия Кападокийска, в Мала Азия, на границата с Армения, в християнско семейство и от ранни години почувствал влечение към строгия иночески живот. Св. Модест приел монашески постриг и по-късно бил настоятел на създадената през IV век обител на преподобния Теодосий Велики - основателя на общежитийното монашество в Палестина.

В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обедининил с юдеите да изтреби християните и предприел опустошително нашествие в Сирия и Палестина. Десетки хиляди християни били убити, християнските храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и много други християни били взети в плен заедно със Светия Кръст Господен.

В това смутно време на св. Модест било възложено временно да управлява Йерусалимската църква като местоблюдител на патриаршеската катедра. Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта на св. Сава Освещени и с почет ги погребал. Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата смърт св. Модест бил поставен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Св. Модест починал на 18 декември 634 година на 97-годишна възраст. Св. Модест e известен като покровител на земеделците и овчарите. Името на св. Модест рядко може да се види и чуе в цялата българска етническа територия, но в района на Странджа той е особено популярен.

Почита се като защитник на добитъка и вероятно затова е на почит там, където скотовъдството е основен поминък. Широко разпространено е поверието, че той е научил хората как да впрягат добитъка и да орат нивите си. Обредността на неговия празник е свързана с осигуряване на здравето на впрегатните животни и благополучието на стопаните им, а главни действащи лица са жените.

В навечерието на 18 декември те подновяват кваса и през нощта замесват тесто от най-чистото и хубаво пшенично брашно. Изпичат нечетен брой пити, украсени с просфора (обреден печат, който се слага върху хляба). Мажат ги с олио и мед, за да са мазни и шиите на животните и да не ги болят при впрягане.

На сутринта носят питите в църквата, нареждат ги под иконата на свети Модест и след службата ги раздават за здравето на домашните животни. Мъжете пък носят крини със сурово жито, което даряват на църквата. Пред иконата на светеца се оставя и малко яремче или рогца от сребро или алуминий, за да не сполетяват беди добитъка.

В село Горно Ябълково жените бягат, докато раздават питата, за да бъдат пъргави животните. Във Факия вярват, че стопанката, която първа раздаде хляба, през лятото първа ще свърши жътвата. В с. Българи свети Модест е закрилник на арабаджиите (коларите). През целия ден е забранено да се впрягат воловете, биволите и конете, за да бъдат здрави и силни през цялата година. Парче от обредния хляб се слага и в тяхната храна. Празникът е по време на коледните пости, но може да се яде риба.