Частното училище в Маями, което вече придоби популярност с това, че изисква учителите да не се ваксинират срещу коронавирус (а ако го направят, не се допуска да се върнат на работа преди края на учебната година) сега поиска от родителите на ваксинирани деца да ги държат 30 дни в къщи, като се позова на фалшиви и псевдонаучни твърдения за влиянието на ваксините. Те са изложени в писмо до родителите, съобщава CNN, като се позова на своя дъщерна медия.

Писмото от Centner Academy гласи, че „ако възнамерявате да ваксинирате своите ученици в Centner Academy, Ви молим да изчакате до лятото, когато ще има време потенциалното предаване и разпръскване сред останалите да намалее“.Поради потенциалното влияние върху други ученици и училищното ни общество, ваксинираните ученици трябва да останат у дома 30 дни след инжекцията за всяка доза и за бустерната и могат да се върнат в училище след 30 дни, ако са здрави и без симптоми“ - се казва още в писмото.

Училището и преди е правило безпочвени твърдения за противопоказните реакции, които неваксинираните могат да имат при „взаимодействие с хора, които са били ваксинирани“ и каквито никога не са били идентифицирани или подкрепени от някое изследване на CDC, FDA, Националния здравен институт или СЗО.

И четирите агенции, основавайки се на обширни изследвания, са потвърдили, че ваксинирането е най-добрият метод на защита от разпространение на коронавируса, тежко боледуване и смърт от причиненото от него заболяване COVID-19.

Въпреки това Centner Academy твърди, че основава политиката си на „благоразумна предпазливост“ и „дълбокомислено обсъждане“.

На своята страница, в раздел „Митове и факти“, CDC пише за т. нар. „ваксинно разпръскване“, че това е термин, употребяван за описание на изпускане на някакви компоненти на ваксината извън тялото. Това може да се случи само ако ваксината съдържа отслабена версия на вируса, а нито една от ваксините, одобрени в САЩ, нямат такива.

През април училището поиска от служителите си да изчакат до лятото, за да се ваксинират, но предупреди, че няма да могат да се върнат на работа до края на следващата година, ако го направят. Изпълнителният директор и съосновател Лейла Сентнър изпрати до служителите писмо, пълно с неподкрепени твърдения за ваксините срещу коронавирус, противоречащи на огромната маса от научни данни, които показват, че те са безопасни и ефикасни.

Тя твърди обаче, че няма достатъчно наблюдение върху краткосрочния и дългосрочния ефект от тях.

Училището, основано през 2019 година, има около 300 ученици, а цената за обучение достига да 29 850 долара годишно без другите такси.