Новият прототип на чатбот на Meta казва, че Марк Зукърбърг експлоатира потребителите си за пари, съобщи BBC. Според Meta чатботът използва изкуствен интелект и може да разговаря на „почти всяка тема“.

Попитан какво мисли за главния изпълнителен директор и основател на компанията, чатботът отговори: „страната ни е разделена и той изобщо не помогна за това“. Meta каза, че чатботът, наречен BlenderBot 3,  е прототип и може да даде груби или обидни отговори. BlenderBot 3 беше пуснат за обществеността в петък. От компанията заявиха: "Всеки, който използва Blender Bot, трябва да разбере, че е само за изследователски и развлекателни цели. Всеки трябва да се съгласи и да не задейства умишлено бота да прави обидни изявления".

На въпрос за Марк Зукърбърг,

чатботът каза на BBC: „Той свърши ужасна работа като даде показания пред Конгреса. Това ме кара да се тревожа за нашата страна.“ Зукърбърг беше разпитван няколко пъти от американски политици, най-вече през 2018 г."Компанията му експлоатира хората за пари и не го интересува. Това трябва да спре!", каза Blender Bot 3.

Meta беше критикувана,

че не прави достатъчно, за да предотврати разпространението на дезинформация и реч на омразата в своите платформи. Миналата година бивш служител, Франсис Хауген, обвини компанията, че поставя печалбите пред онлайн безопасността.Компанията притежава някои от най-големите компании за социални медии и приложения за съобщения в света, включително Facebook, Facebook Messenger, Instagram и WhatsApp.

Как работи алгоритъмът на чатбота?

BlenderBot 3 търси в интернет, за да намери своите отговори. Вероятно възгледите му за Зукърбърг са били „научени“ от мненията на други хора, които алгоритъмът е анализирал.The Wall Street Journal съобщи, че BlenderBot 3 е казал на един от своите журналисти, че Доналд Тръмп е бил и винаги ще бъде президент на САЩ.Журналист от Business Insider каза, че чатботът е нарекъл Зукърбърг „зловещ“.Meta направи BlenderBot 3 публичен и рискува лоша реклама с причината, че има нужда от данни.„Разрешаването на AI система да взаимодейства с хора в реалния свят води до по-дълги, по-разнообразни разговори, както и по-разнообразна обратна връзка“, каза Meta в публикация.Чатботовете, които се учат от взаимодействията с хората, могат да се учат от тяхното добро и лошо поведение.През 2016 г. Microsoft се извини, след като потребителите на Twitter научиха неговия чатбот да бъде расист.