На 1 август Светата Църква чества Произхождение – изнасяне – на честният и животворящ кръст Господен. Исторически погледнато, този празник обединява два различни по своя произход празника - Явяване на Честния и Животворящ Кръст Господен и Празненство на Всемилостивия Спасител и Пресвета Богородица.

Поради честите болести през август в Константинопол още от древни времена се утвърдил обичай да изнасят честното дърво на Кръста по пътища и улици за освещаване на местата и за прогонване на болестите. От този ден, както и по-нататък до Успение Богородично, правели литии из целия град, след което го оставяли пред народа за поклонение.

Това е изнасянето на Честния Кръст. Този обичай, в съединение с другия обичай в Константинопол – да се освещава вода в придворната Константинополска църква в първия ден на всеки месец (с изключение на януари, когато освещаването се извършвало на 6-тия ден – Богоявление, и септември, когато се извършвало на 14-и – Кръстовден), послужил за основа на празника в чест на Светия и Животворящ Кръст и тържественото освещаване на водата в изворите, което се извършва на 1 август.

Празненството на Всемилостивия Спасител и Пресвета Богородица е установено в Гърция и Русия около 1168 г. в памет на знаменията от честните икони на Спасителя и Божията Майка по време на сраженията на гръцкия цар Мануил със сарацините и руския княз Андрей Боголюбски с езичниците, обитаващи земите в долното течение на р. Волга. 

На този ден се извършва водосвет с нов, зелен босилек. На същия ден Православната църква почита паметта на старозаветните мъченици братя Макавеи, майка им Соломония и учителят им свещеник Елеазар. Живели по времето на сирийския цар Антиох Епифан, който завладял Йерусалим и принуждавал народа към идолопоклонничество. Заради вярата си тези вехтозаветни светии приели мъченическа смърт около 180 г. пр.Хр. Християнският празник в памет на седемтe братя Великомъченици Макавеи се отбелязва на 1-ви август.

Имен ден празнуват Здравко, Здравка, Макавей. В миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни, а в този период хората са гадаели какво ще бъде времето през следващата година. В някои краища на България наричат 1 август Зетьовден, защото според традицията зетьовете трябва да уважат тъстовете си ритуално, като им отидат на гости с дарове и им целунат ръка в този първи ден от Богородичните пости.

Чрез двете седмици пост - от 1 до 14 август, Православната църква се подготвя за големите празници Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август. Някъде днес почитат и деня на градинарите.