Софийският градски съд остави в ареста четиримата мъже, заподозрени като съпричастни с атентата в Истанбул.

Според съда няма никакви доказателства,

че те са съпричастни към атентата, освен данни за чат по телефон. Но остават в ареста заради подозрения за каналджийство.Само за четирима от задържаните прокуратурата поиска постоянен арест. За петия обвинен – жена със здравословни проблеми, разследващите са преценили, че няма да бъде в ареста.Четиримата са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал.

Те са обвинени за подпомагане на терористична дейност,

както и за "каналджийство", трафик на хора и контрабанда, коментира по-рано днес прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев.с атентата е мобилен телефон, чрез който Абдулрами е осъществил връзка с предполагаем участник в атентата, каза съдия Тони Гетов.По делото има данни, че задържаните многократно са превозвали нелегални мигранти от Турция към България, а и на територията на страната ни. Съдът прие, че има реална опасност да се укрият и да извършат престъпление, защото не са свързани трайно с територията на страната ни. 

Според доказателствата

превозът на мигранти ставал в тайници на бус. Предполага се, че точно така на 13 ноември към България е тръгнал Билал Хасан, сочен за пряко свързан с атентата. В съдебната зала стана ясно, че Хасан е пътувал от Истанбул до Одрин в такъв тайник, но след спречкване с друг пътуващ - жена, е бил преместен в кола. Въпросният български джип бил управляван от човек с име Михаил, за когото няма други данни по делото.Адвокатът на тримата молдовци Аделина Натина обясни след края на заседанието, че снощи до 22:30 часа е имало разпити на свидетели в съда, но нищо от това не е било приложено днес по мярката. 

По-рано стана ясно, че

шести