Най-малко четирима души са били убити по време на протестите срещу цената на електроенергията в град в Южноафриканската република, съобщиха от полицията.

Жителите са разгневени от високата цена на основните услуги

Те завардиха пътища с горящи гуми и подпалиха общинска сграда в градчето Тембиса, североизточно от финансовия център Йоханесбург.

Властите съобщиха, че двама души са били убити при предполагаема стрелба от страна на полицията след избухването на протестите сутринта.

"Предполага се, че са били застреляни", заяви за АФП говорителят на местната общинска полиция Келебогиле Тепа, цитиран от БГНЕС.

Късно вечерта Тепа съобщи, че близо до входа на опожарената сграда са открити още две тела - с това общият брой на загиналите достигна четирима души.

Полицията все още не е потвърдила причината за смъртта, започнало е разследване.

В Южна Африка, която се бори с едни от най-високите нива на безработица и престъпност в света, редовно се провеждат протести заради лоши услуги.

Последните протести дойдоха, след като бившият президент Табо Мбеки предупреди, че в страната може да избухне въстание, предизвикано от нарастващото недоволство.

Миналия месец Мбеки обвини наследника си Сирил Рамафоса, че не е изпълнил обещанията си да се справи с широко разпространената бедност, неравенство и безработица, която е над 34,5 %, а безработицата сред младите хора е почти 64 %.