Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай обявиха официално съвместната си кандидатура за домакинство на Световното първенство през 2030 година – изданието след осем години ще маркира точно един век след дебютното в Уругвай през вече далечната 1930.

Съвместната кандидатура предвижда финалът да се проведе на стадион „Сентенарио“ в уругвайската столица Монтевидео, където спорът за трофея през 1930 между Уругвай и Аржентина завърши с успех на домакините с 4:2. В свое изявление, президентът на Южноамериканската футболна федерация (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес заяви, че навръх 100 години от историята на световните първенства шампионатът на планетата трябва да се завърне в родината си Южна Америка.

Спортният министър на Уругвай Себастиан Бауза сподели, че южноамериканският народ вярва, че името „Световно първенство на спомени“ трябва да бъде дадено на изданието през 2030. Преди повече от три години, четирите въпросни страни, които имат желание да приемат Мондиала, се ангажираха към основаването на местен организационен комитет, който да координира с управляващото звено на южноамериканския футбол за планиране на кандидатурата им.

Ако кандидатурата бъде одобрена, това ще бъде шестото световно първенство на територията на Южна Америка след Уругвай (1930), Бразилия (1950), Чили (1962), Аржентина (1978) и Бразилия (2014).