Чешкото правителство одобри така наречения Закон „Магнитски", който му позволява да налага национални санкции на нарушители на закона, които не са били засегнати от санкциите на ЕС, съобщи Чешкото радио.

"Нов закон, изготвен от Министерството на външните работи на страната, ще му позволи да налага национални санкции на физически или юридически лица, които са нарушили закона, най-вече в областта на правата на човека, но са избегнали санкциите на ЕС в този процес. Сега новият закон трябва да бъде разгледан от депутатите", се казва в изявлението.

Законопроектът има за цел също така да създаде правно основание за добавяне на определени лица или образувания към списъка със санкции на ЕС по инициатива на Чешката република.

Освен това тя позволява прилагането на санкции, различни от тези, които се използват в ЕС. Като цяло обаче националното законодателство за санкциите е тясно свързано с регламентите на ЕС, които определят поведението, подлежащо на санкциониране, и приложимите ограничителни мерки.