Чешкият президент Милош Земан се обяви срещу легализирането на еднополовите бракове в страната и каза, че ще наложи вето на законопроекта, който предвижда еднополови двойки да могат да сключват брак. Това заяви Земан след разговори с унгарския президент Каталина Новак, съобщи Деник.

Земан подчерта, че не е против гражданските партньорства за хомосексуални двойки, узаконени в Чехия от 2006 г.

"Но семейството е съюз между мъж и жена. Точка", подчерта той.

Допълнителен аргумент за налагането на ветото, изтъкнат от Земан, е, че хомосексуалните двойки нямат деца.

"Аз съм против твърденията, че у нас има 90 пола. Много внимателно съм броил, и дотук съм преброил само два пола. Човек се ражда или мъж, или жена. И сигурно ще се придържам към това мнение до края на живота си", добави Земан.

Авторите на законопроекта за легализиране на еднополовите бракове, внесен в чешкия парламент, разкритикуваха позицията на президента.

"Не старите хора са важни, а новите. Това е всичко, което мога да кажа. Г-н Земан е минало, и ние, надявам се, ще изберем бъдещето", каза Йозеф Бернар, съавтор на документа, намеквайки, че правомощията на Земан приключват през март 2023 г.

Законопроектът предоставя на еднополовите двойки същите права и задължения като хетеросексуалните двойки. Те включват общо имущество, право на наследствена пенсия от починал съпруг, съвместно попечителство над деца и достъп до семейни помощи.