Чешката република, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, подкрепи предложението за забрана на визите за руски граждани в целия ЕС.

"Пълното спиране на руските визи от всички държави-членки на ЕС може да бъде още една много ефективна санкция", заяви чешкият външен министър Ян Липавски в изявление.

Забележките му подкрепят стремежа на Естония, Латвия и Финландия всички държави от ЕС да спрат издаването на туристически визи на руснаци и да предотвратят други начини за заобикаляне на забраната, съобщи анадолската агенция.

В четвъртък висшият дипломат на Естония Урмас Рейнсалу заяви, че ще представи официално предложение на Съвета на Европейския съюз, председателстван от Чешката република.

Липавски потвърди, че ще включи предложението в дневния ред на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Прага на 31 август.

"Във време на руска агресия, която Кремъл продължава да ескалира, не може да се говори за общ туризъм за руските граждани. Ако бъдат приети, новите санкции ще изпратят "много ясен и категоричен сигнал към руското общество", добави той.

Позицията на Чешката република не е изненада, тъй като тя беше първата страна от ЕС, която спря визите за всички руснаци, с изключение на хуманитарни случаи, веднага след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано предложи мярката като начин за засилване на дипломатическия натиск върху Москва.

"Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право", заяви по-рано тази седмица естонският министър-председател Кая Калас.

В четвъртък обаче германският канцлер Олаф Шолц отхвърли идеята, като подчерта, че "това е война на Путин" и че санкциите не трябва да нараняват невинни хора.

ЕС наложи седем комплекта санкции на Русия във връзка с войната в Украйна, насочени, наред с другото, срещу Путин и външния министър Сергей Лавров.

Мерките включват и икономически санкции като забрана на вноса на злато, петрол и въглища и износа на луксозни стоки, както и изключване на руски и беларуски банки от международната платежна система SWIFT.