Открийте ни и в

Български истории

Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Солт Лейк Сити викат за оставка в България (Видео, СНИМКИ)

В Бостън голяма група българи от поне 40 души скандираше мощно „Оставка“и „Честни избори“.

публикувано

на

Българите в Чикаго се събраха за втори пореден протест против правителството в България. Протестът тече и в момента, като сред първите участници имаше и деца. „Искаме България да е нормална европейска държава“, казва Даниел Дженев, организатор на протеста.

 

Security Check Required

null

В Ню Йорк сънародниците ни се бяха заканили да се съберат пред сградата на ООН. Речено-сторено. На оградата бяха поставени плакати с послания на български и английски. Някои от тях гласяха „Bulgarian people are angry“ („Българите са ядосани“) и „Българският главен прокурор служи на мафията“.

В Бостън голяма група българи от поне 40 души скандираше мощно „Оставка“и „Честни избори“ на площада „Коплей“. Някои си пожелаваха Бог да благослови България с нови управници, а други искаха по-многолюднипротести, защото „Безучастието подкрепя беззаконието“

Security Check Required

null

Протест тази седмица организираха и българите от Солт Лейк Сити. Преди 4 дни те се събраха и също дружно скандираха „Оставка“.

Security Check Required

null

Един от протестиращите имаше молба към Държавния департамент на Щатите да оставят България на мира, защото американската демокрация е неприложима дори за Америка, а камо ли за България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

История на имиграцията

Една българка от началото на 20 в. и американската мечта

Баба Тимка е сред многото, на които се налага да търсят начин да оцеляват

публикувано

на

от

Виж цялата статия
На въпросната оригинална снимка се вижда как е избодено лицето на баба Тимка. – Сн.: архив на автора.
ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Между Първата и Втората световна войни група от около петнадесет човека от село Туден, недалеч от София, заминават за САЩ. Селото е близо до днешния град Годеч, в Западна България, и все още носи това име. В онези години Годеч също е село. Сред въпросните петнадесет души е и съпругът на Тимка, и двамата от село Туден. Групата отива да работи в Новия свят, за да изкара пари, с които да подобри положението на семействата си в стария край. Случва се обаче така, че Тимка никога повече не чува нищо за своя съпруг. В България те имат пет деца. Жената се грижи сама за тях, постепенно започва да вярва, че мъжът й не е жив, и губи надежда, че някога отново ще го види. Тя не получава никакви вести от него, нито средства, и постепенно разбира, че вероятността съпругът й да е починал е голяма. Много хора от групата, заминала от Туден, не се завръщат. Не е ясно дали някой от тях е знаел за съдбата на съпруга на Тимка.

Така тя става един от много българи, за които американската мечта и загубването й предопределят пътя напред.

Изгубила всякакви надежди, жената е принудена да сключи втори брак. Жени се за Васил от близкото село Шума. Той не е участвал във Втората световна война, защото има дюстабан стъпало. Като единствен мъж в зряла възраст в селото, той става кмет. Запознават се с Тимка на чаршията /пазара/ в Годеч, който се провежда традиционно всяка сряда от седмицата, или на някой от съборите.

Васил е изгубил своята съпруга Наста /Анастасия/ при раждането на последните им две деца – близнаци, едното от които умира заедно с майката още при раждането. Наста е от софийското село Завидовци. Баща й, дядо Стоичко, имал сто кози и живял сто години.

Тимка има пет деца от първия си брак и те се прибавят към седемте деца на Васил, като се получава едно

голямо семейство от четиринадесет души

 нещо, особено характерно за онези години, когато хората, въпреки немотията, са имали по много деца.

След войната, към 50-те години, Васил заминава за София. Той започва работа като огняр и пазач в столично училище. Там има една стая, където Васил живее. Малко по-късно при него идва и жена му Тимка, която също живее в стаята на пазача. По-късно Васил наема квартира – сутерен на столичната улица „Мальовица“, където доживяват старините си. При тях в определени периоди живеят и някои от децата на Тимка.

Междувременно Тимка също си намира работа в столичната банка „Орел“ – като чистачка. Тимка умира около 1960 г., на около 80 години. Погребана е в Централните софийски гробища.

След смъртта на Тимка децата на Васил намерили снимки на втората съпруга на баща им и изболи очите на жената върху снимката. Минало време и една от внучките на Васил получила свиване на едната ръка, което наподобявало болестта рахит, но не било точно рахит.

Родителите се притеснили и решили да попитат петричката пророчица Ванга. Ванга им казала да отидат на гроба на Тимка в София и да запалят свещ, като по този начин измолят нещо като прошка. Те търсят една от дъщерите на Васил, която също живее в София и която знае къде е погребана Тимка. Тя ги отвежда на гроба и ръката на детето малко след това чудодейно се оправя напълно!

На Елис айлънд е първата спирка на пътуващите за Америка. От тук вероятно е минал и първият съпруг на Тимка, а след това следите му се губят…! – Сн.: www.nytimes.com

Това е историята на една обикновена селянка от едно затънтено село в Западна България, която неволно и напълно случайно става една от хилядите жертви на военните години. Тогава много мъже губят живота си по фронтовете, а много и напускат страната. Целта е

да припечелят пари в Новия свят

в Америка и да се завърнат по родните си места, за да осигурят малко по-спокоен живот за многолюдните си семейства. Много от тях никога не се завръщат. Едни запазват връзката със семействата си в България по един или друг начин, други започват напълно нов живот в Америка, а трети се изгубват из мините и по жп проектите в САЩ, където разклатеното им здраве си казва думата и те не издържат физически на работата.

Тимка е една от многото българки, на които се налага да търсят начин да оцеляват. Тя е принудена, като много други, да се омъжи повторно, което в онези силно патриархални години не е било считано за особено редно. Така тя търси и намира оцеляване не толкова за себе си, колкото за децата си.

Това е съдбата на българите в онези години – търсят оцеляване, създават големи семейства, за да помагат на нивата и в къщата. Това е начинът да се запази патриархалността на българското семейство. Америка и съдбата в Америка е тясно преплетена със съдбата на тези хора в България. Макар и на такова голямо разстояние, Америка се превръща в част от българската история.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Албена и Павел от Юта: Да изкачиш Килиманджаро на 65 (ВИДЕО, СНИМКИ)

Освен с този подвиг двамата българи впечатляват със забележителна кариера в Щатите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Албена и Павел Благеви в облаците.

БОРЯНА АНТИМОВА

„Ти акъл имаш ли? Къде си тръгнал да покоряваш Килиманджаро?! Живей си живота“ – така ни казваха някои познати“, смее се Павел. Двамата с Албена звучат свежо, по младежки разпалено и вдъхновено в 9 часа сутринта от Солт Лейк Сити.

Много върхове в кариерата си са имали Албена и Павел Благеви преди това. Успешна кариера, общо 7 регистрирани патента, включване на Албена в „Алеята на славата“ на огромна корпорация. Освен това – 46-годишен щастлив семеен живот, две прекрасни дъщери, трима внуци. Но сякаш не са си давали сметка, че да изкачиш Килиманджаро на почти 65 години си е един своеобразен връх в живота им, победа на волята над физиката, страховете и комплексите.

Тя е родена във Варна, много малко е живяла там и родителите й се преместват в София, когато е на 2 години. На 7 години губи майка си при катастрофа, идва мащеха, двете така и не свикват да живеят добре заедно.

Албена от малка е научена да се справя сама. Отлична ученичка, комсомолски секретар. „Не чакам да ми се случи нещо хубаво, полагам много усилия“, казва тя пред BG VOICE. Докато учи в 7-ма софийска гимназия, среща любовта на живота си – Павел. В един момент

двамата се влюбват

 и в XI клас вече „си ходят сериозно“.

В София Албена завършва ХТИ, става инженер-химик и започва работа, която много си харесва. По това време двамата с Павел вече са семейство, имат си две дъщери – Деница и Вера.

Той е роден в София, единствено дете в семейството, отглеждан е от баба си, има щастливо детство. Докато учи в 7-ма гимназия, тренира джудо в ЦСКА, учи и в спортна школа. След казармата следва в Лесотехническия университет, състезател е на „Академик“ по джудо.

Павел завършва Лесотехническия университет като инженер по вътрешна архитектура и мебелно производство и започва работа в завод „Фурнир“ на гара Пионер. Минава през всички позиции – началник на работилница, на парова централа, на цех… „Чувствах се добре, но човек понякога стига до един таван и би искал повече да постигне“, казва Павел.

През това време амбициозната Албена гради кариера в химическата секция на Централен институт по изчислителна техника (ЦИИТ). Работи и защитава докторска дисертация. В един момент, след 10 години работа, двамата осъзнават, че са заникъде с двете си заплати като инженери и с двете си деца. И двамата вече са загубили майките си, няма кой да им помага в отглеждането на децата. Няма и за кого толкова да се притесняват, ако емигрират.

Българката Албена Благева с наградата като един от 8-те служители с най-голям принос в цялата над 100-годишна история на компанията.

Когато заминават за Щатите през 1990 г., двамата са на по 33 години, дъщеря им Деница е на 12, Вера на 10. Първоначално пристигат в Айдахо, там остават 2-3 дена при приятели. Друг приятел, живеещ в чужбина,

им изпраща 1000 долара

с които успяват да се настанят в Сиатъл. В началото се издържат с нископлатена работа. Павел боядисва къщи и учи английски, а Албена гледа децата.

След 6 месеца тя получава предложение за работа в Минесота от „3М“ – една от водещите компании в света за производство на лепила. И отново всички се преместват, този път в Минесота. Отсядат в Twin Cities, или градовете близнаци – Сейнт Пол, столицата на щата, където е централата на компанията, и Минеаполис. Албена, която владее английски, получава предложение за работа точно по нейната специалност. В ЦИИТ в София тя е в отдела за магнитни частици за записи на носители като дискове, ленти. „3М“ тогава прави касетки за видео VHS, след това магнитните частици се използват за запис на данни.

Семейството живее в предградие на Сейнт Пол и с инженерната заплата на Албена се издържат нормално. Тогава, през 90-те години, в САЩ няма много жени инженери, камо ли на ръководни длъжности. Въпреки това кариерата на Албена се развива много бързо и от индивидуален специалист става ръководител на екип. В продължение на 2 години тя ходи всяка година на курсове и се явява на изпити, като защитава магистратура за мениджмънт на проекти във Вашингтонския университет.

Междувременно, през 1996 г., 3 големи дивизии се отделят в нова компания – „Имейшън“ – и тя е в нея. Разработва най-различни проекти, в началото повече свързани с нейната специалност – химията, но колкото по-нагоре отива, е повече мениджър, отколкото инженер-химик. Последният й проект в „Имейшън“ е за слушалки за музика под бранда TDK. Компанията фалира и й предлагат отново работа в „3М“.

Албена и Павел пред сградата на „3М“, където преминават последните им и най-успешни години в кариерата.

Последните 5-6 години там ръководи един огромен проект на стойност повече от 20 милиона долара, с тийм от 100 човека от 3 континента – Америка, Европа и Азия.

Създават оптически чисто лепило

 с много специални свойства – за залепване на смартфоните. Подходящо е и за „Самсунг“, и за „Айфон“. Това лепило, чудо на инженерната и изобретателска мисъл, позволява светлината да преминава през него много по-лесно в смартфона, батерията да държи по-дълго и цветовете на екрана да са по-наситени. Трябва хем да залепва здраво, хем да остава прозрачно и всичко да се вижда.

За този проект българката Албена Благева получава специалната награда на компанията и е включена в „Алеята на славата“. Тя е една от 8-те личности с най-голям принос в цялата над 100-годишна история на компанията. Има 4 регистрирани US патента за изобретения.

При Павел кариерата тръгва по-трудно. Тогава в САЩ специалистите по вътрешен дизайн и мебели вече работят на компютри, а българският инженер няма този опит. Той ходи доброволно да работи в университета на Минесота, за да види техните проекти – правене на плочи от дървесни частици. Намира си работа в компанията на Албена като лаборант в отдела за химикали за гасене на пожар. Пак сложна и важна технология, използват ги военните кораби, самолети, нефтохранилища. В работата си по този продукт Павел има 3 регистрирани US патента.

В този период двете им деца вече учат в колеж, той има повече свободно време и по съвет на шефа си решава да учи химия в колежа „Оксбург“. Става инженер-химик и започва да работи пак за лепило, като Албена, но за една зелена технология. Това иновационно еколепило включва в състава си не петролни продукти, а екстракти от растения. Тази също революционна иновация се използва в цял свят за блокчетата с лепящи листчета, които всеки служител в офис и всеки човек вкъщи си залепва със задачите за деня.

Кариерата и на двама им върви повече от добре и се чудят дали да се пенсионират, но го правят през 2018 г. Гордеят се с децата си – Деница завършва биомеханично инженерство в „Йейл“, после

медицина в Нюйоркския университет

и специализира пулмология в „Харвард“. Вера учи в „Уортън“, университета на Пенсилвания – най-доброто бизнес училище.

Деница със семейството си живее в Солт Лейк Сити и те решават също да се преместят там, за да виждат по-често тримата си внука. Купуват си хубава къща близо до децата, ремонтират я и си представят как ще гледат внуците. В Юта обаче разбират, че децата им са добре устроени, има гледачка за внуците и не им е нужна помощ.

Леко разочаровани, Албена и Павел решават най-после да престанат да мислят за децата и да живеят свой собствен живот. Павел в един момент стига 140 кг и през 2020 г. двамата се включват в едномесечен курс на гладолечение в клиниката на д-р Емилова във Варна. Курсът е успешен, той сваля 16 кг, двамата се чувстват прекрасно и в началото на тази година повтарят едномесечното лечение при д-р Емилова. За една година – от 2020-а до 2021 г. – Павел сваля общо 50 кг, като двамата и в Щатите следват предписаната им програма.

Албена и Павел се чувстват свежи, подмладени, с огромен прилив на енергия. Така ги сварва предложението на приятелско семейство, българи от САЩ, да покорят Килиманджаро. Не се колебаят дълго…

Повече вижте във видеото!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Нели Петкова: Досегът с публиката ме зарежда с енергия

„Няма по-голяма награда от това публиката да пее с теб“, казва любимата изпълнителка

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимки: Facebook

Красива, талантлива и харизматична, Нели Петкова отдавна няма нужда от представяне. С нежния си глас и звездно присъствие, тя от години омагьосва публиката. Песните й са сред най-популярните и харесвани музикални събития не само в България, но и далеч от Родината. Само след броени дни, на 26 октомври, предстои талантливата красавица да зарадва с хитовете си българите в Чикаго.

Нели често пътува за срещи с феновете си в Щатите и признава, че Чикаго е един от любимите й градове. „Имам щастието да гостувам често тук и всеки път, когато идвам, се чувствам като в родния ми град. Концертите в Чикаго продължават с часове, а публиката е невероятна“, сподели тя при едно от последните си гостувания.

Преди време тя довери, че обича да пътува до САЩ, където най-много харесва това, че вижда повече усмивки и среща позитивни хора. „Обичам да ходя на концерти, театър, мюзикъл. Културният живот в Ню Йорк предлага голямо разнообразие и винаги можеш да намериш нещо, което да ти хареса“, сподели певицата.

Пътят на Нели към голямите музикални сцени започва още като съвсем малко дете. Тя е родена в Карлово. Още 6-годишна, тя е фокусирана върху развитието си като певица. За семейството й любими са народните песни от Странджанската и Тракийската фолклорни области, които тя изпълнява и днес.

На 13 години бъдещата изпълнителка кандидатства и е приета в училище „Филип Кутев“ в Котел. Там учи пет години, а след това продължава висшето си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с профил „Народно пеене“. Страстта й към фолк пеенето я накара да включи

уникалния си вокален стил

и в своите поп песни.

Уникалният глас и присъствие на Петкова впечатляват много звезди от световния музикален и шоубизнес. Майкъл Болтън например казва за нея, че притежава „страхотен и изключителен“ глас, когато тя пее негова песен пред него по време на посещението му в България.

Холивудският актьор Кристофър Ламбърт, режисьорът Майк Нюъл, Глен Хюз (Deep Purple), виртуозът на цигулката Найджъл Кенеди също са сред впечатлените от изпълненията на талантливата певеца.

„Концертите са нещото, което ме зарежда и мотивира най-много. Няма по-голяма награда и вдъхновение от това публиката да пее с теб“, казва любимата изпълнителка.

Освен на музикалната сцена, тя има опит и на театралната. Преди време певицата участва в „Смехът е разрешен“, постановка, която не само че събра някои от най-големите български имена, но и даде нужната доза въздух в странните времена, които живеем.

Преди няколко месеца Нeли Пeткoвa направи и

своя рeжиcьoрcки дeбют

във видеото към новата й песен „Нe иcкaм“. Тя e бaлaдa изпoвeд, кoятo рaзкaзвa зa бурятa oт eмoции, кoятo връхлитa чoвeк, ocтaвaйки caм cъc ceбe cи cлeд крaя нa eднa изживянa любoв. Cнимкитe ca ocъщecтвeни cрeд живoпиcнитe пeйзaжи нa пaркa „Врaнa“ и в пoкрaйнинитe нa Coфия.

Нели е готова и със студийния си албум, който носи заглавието „Тук до мен“ и е личен, емоционален и много откровен. Водещият сингъл в албума е в дует с обичания актьор Виктор Калев.

Любимата изпълнителка се обърна и към феновете си с топли думи.

„Пожелавам на всички да бъдат здрави. Знам колко е трудно за един активен млад човек да се изолира от света. Не губете надежда, скоро ще се върнем към нормалния си начин на живот. Използвайте момента да усъвършенствате себе си, да направите нещо, за което никога не ви е оставало време. И най-важното – бъдете добри със себе си и близките си“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА