Кметът Лори Лайтфут и Департамента по жилищното настаняване на Чикаго обявиха старта на програма на стойност $79.8 за подпомагане на наематели на жилища и наемодатели в нужда. Emergency Rental Assistance Program (ERAP)ще осигури до 15-месечна помощ за наемателите и хазяите, засегнати от ограниченията заради COVID-19, съобщиха от кметската служба. Според съобщението ERAP, както и други федерални и щатски програми, са замислени като начин да стане възможно чикагските наематели да останат в жилищата си, като същевременно се избегнат просрочвания на ипотеки и възбрани, на които станахме свидетели вследствие на икономическата криза от 2008 година.

Заявления вече може да се подават на chicago.gov/renthelp, а крайният срок е 23:59 ч на 8 юни 2021 г. Кол център ще осигурява консултации на много езици в помощ на наемателите и собствениците, за да попълнят своите заявления. Номерът му е 312-698-0202 и ще работи от 9 сутринта до 7 вечерта от понеделник до петък, а от 10 до 18 – в събота. Центърът няма да работи в неделя и на Memorial Day. За да бъде човек допустим за участие в програмата, трябва:

  • да живее в Чикаго;
  • да е изпитвал трудности заради COVID-19, като загуба на работа, намалено работно време или заболяване в домакинството;
  • да рискува да изпадне в нестабилна ситуация с настаняването в жилище;
  • да е спечелил по-малко от максималния за домакинството приход през 2020 или по времето на подаването на заявлението (подоходните граници може де се проверят на Chicago.gov/renthelp).