Един щат бе изваден от списъка на Чикаго с опасни дестинации, определящ местата в САЩ, където непакетираните трябва да бъдат особено предпазливи, ако решат да ги посетят. Кънектикът вече не е сред щатите, след ходене в които връщащите се в Чикаго неваксинирани трябва да се карантинират и тестват. Това съобщи комисарят по обществено здравеопазване Алисън Аруади.

„По-голямата част от страната все още е потопен дълбоко във вълната от вариант Делта“ - заяви тя, като отбеляза, че все пак САЩ напредват в борбата с пандемията и „бавно, но сигурно осъществяват прогрес“.

Промяната от вторник означава, че все още 47 щата и 3 територии остават в предупредителния списък на Чикаго. Вашингтон, Окръг Колумбия, Масачузетс и Луизиана имат шансове да излязат от списъка да две седмици.

Осъвременената инструкция на градските власти препоръчва неваксинираните да се тестват между 3 и 5 дни преди пътуването. На връщане те трябва да се тстват след максимум 5 дни, а в продължение на седмица трябва да останат под карантина. Ако изберат да не се тестват, карантината е 10 дни.

Отделните щати влизат в предупредителния списък, ако надхвърлят средно 15 случая на 100 000 души дневно, но Илинойс не е в списъка, въпреки че коефициентът му е 16,1, защото властите не желаят да ограничават пътуванията вътре в щата.

Чикаго е с 13,1 случая по гореописания критерий. Както градът, така и Илинойс се справят по-добре от средното положение за страната. Последните данни за Чикаго за 7 дни назад показват средно по 355 случаи на ден и 2,3% положителни тестове.