Въпреки настъплението на коронавируса здравните власти на Чикаго засега няма да последват примера на Ню Йорк, където за посещение на барове, ресторанти и фитнеси на закрито се иска задължително доказване, че клиентът е ваксиниран, съобщи главният медицински комисар на Чикаго д-р Алисън Аруади.

Аруади нарече мярката на Ню Йорк „подходяща“ и похвали чикагските бизнеси, които самостоятелно са наложили такава практика. Тя отбеляза още, че в Ню Йорк има много по-слаба съпротива срещу идеята за ваксинационни паспорти, отколкото в Чикаго.

Медицинският експерт подчерта, че властите ще следят как ще се развият нещата, но „на този етап нямаме намерение да правим нещо такова на общоградско ниво“.

Аруади потвърди данните на кмета Лори Лайтфут и организаторите на музикалния фестивал „Лолапалуза“, че 90% от посетителите на събитието са показали сертификат за ваксинация. Тя се позова и на своите наблюдения, тъй като е била на фестивала инкогнито.

По време на онлайн връзка с въпроси на граждани лекарката поясни, че е отишла с шапка, очила и маска, за да провери лично как се спазват инструкциите за достъп до фестивала и е останала доволна от работата на служителите но входовете.

Тя е било надлежно спряна и документът й е бил прегледан. Видяла е да връщат много хора, които не са представили нищо от изискваните документи (отрицателен тест или ваксинация – бел. ред.) за допускане да фестивала.

Друга линия на засичане на данните за фестивала е чрез информацията от „ваксинационните посланици“ на града – здравни работници, които рекламират ваксинацията в различните общности на Чикаго. Според Аруади техните данни са съвместими с тези от организаторите на „Лолапалуза“, така че „тези 90% са реални“.

Въпреки нарастващия брой случаи на коронавирус в града напоследък, Аруади подчерта, че 99,9% от ваксинираните жители на Чикаго на са давали положителен резултат на тест за коронавирус, откакто са получили инжекцията.