Шакира е отхвърлила в сряда сутрин предложеното от прокуратурата споразумение с цел избягване на съдебен процес за измама на държавната хазна с 14,5 милиона евро, съобщи вестник „El Pais”. Според източници от съда, адвокатите й от седмици водят преговори с прокуратурата, които в крайна сметка не са се увенчали с успех. Колумбийската певица не приема предложението, тъй като смята, че то е непропорционално и противоречи на нейните интереси.

Въпреки че възможността за постигане на споразумение е отворена до деня на самия процес, всичко сочи, че тя най-накрая ще седне на подсъдимата скамейка. Шакира обвинява прокуратурата в "неотстъпчивост" и че е прибягнала до "неправомерни средства за оказване на натиск".

"Певицата е напълно убедена в своята невинност и не приема споразумение", се казва в изявление, публикувано от антуража на Шакира.

Наказателното дело е "посегателство върху нейните права", се казва още в текста.

Певицата поддържа същите аргументи, които обяви от самото начало: че няма неизплатени задължения към данъчните власти - платила е 17,2 милиона евро, които са й били поискани, и се е доверила на оценките на специалистите и съветниците, които са я посъветвали как да плати данъците.

След като напразно се опита да постигне споразумение с прокуратурата, певицата обвини институцията:

"Никога досега не е имало такова необосновано и ожесточено преследване от страна на данъчните власти", се казва в изявлението, което обвинява прокуратурата, че е "неотстъпчива" и че не разполага с "преки доказателства или разумни критерии" в подкрепа на позицията си.

"Прокуратурата е прибягнала до неподходящи средства за оказване на натиск, както прави ежедневно и несправедливо с хиляди данъкоплатци с користни цели", каза певицата в първото си публично изявление по този въпрос, извън обясненията, които е дала в изявлението си като обвиняема пред съдията.

Отказът да подпише споразумението означава, наред с другото, че прокуратурата скоро ще внесе обвинителен акт срещу Исабел Мебарак Рипол за шест данъчни престъпления, извършени между 2012 и 2014 г. Според прокуратурата през тези години певицата вече е била данъчно пребиваваща в Испания и следователно е трябвало да плаща данъците си тук, което не е направила. От самото начало на наказателното производство стратегията на Шакира е да твърди, че пребивава законно на Бахамските острови и че посещава Испания от време на време. Но тази теза е разбита от данъчните инспектори, които разследват личния й живот в Барселона с футболиста Жерар Пике, с когото вече са разделени.

През май Шакира изгуби последния си шанс да спечели делото, без да се стига до съдебен процес. Върховният съд на Барселона отхвърли жалбата на певицата и намира достатъчно доказателства, че през този период тя е прекарала "повече от 183 дни в Испания", което е законовото изискване, за да се счита, че един гражданин е данъчно пребиваващ. Решението на съда накара защитата на Шакира да проучи възможността за споразумение за признаване на вина, което да доведе до намаляване на присъдата.

За да избегне затвора, Шакира е трябвало да се съгласи, че е извършила престъпленията и да плати голяма глоба. Според съдебни източници на масата е имало дори две предложения. Но певицата смята, че окончателното предложение е неприемливо, и го отхвърли категорично. Преговорите се сблъскаха с допълнителна пречка, а именно, че има не едно, а три обвинения: от прокуратурата, от Държавната прокуратура, която представлява интересите на Данъчната агенция, и от Generalitat, тъй като неплатените данъци са данък върху доходите на физическите лица, както и данък върху богатството, който се управлява от каталунското правителство.