Мъжът, станал известен с прозвището Шаманът на QАnon”, който влезе в индиански костюм на територията на Капитолия по време на бунтовете на 6 януари, се очаква да сключи сделка с правосъдието и да признае вината си пред федерален съд тази седмица, според неговия адвокат и съдебния график.

Джейкъб Антъни Ченсли трябва да се яви в съда в петък в 11 сутринта. 34-годишният мъж ще отговаря по 6 обвинения, включително углавно престъпление по причиняване на безредици и възпрепятстване на официална процедура.

Адвокатът му, Албърт Уоткинс, потвърди, че довереникът му най-вероятно ще признае вината си пред съда. Подробности от съдебното споразумение на са известни.

Снимките на Ченсли станаха широко известни след бунта, по време на който той бе видян да влиза в Капитолия на САЩ с боядисано лице и кожена шапка с рога и пера, показвайки татуирания си гръден кош.

Тогава той беше широко наричан Шаманът на QАnon”, но сега, според адвоката му, той отхвърля тази „титла“ след период на размисъл, последвал влизането на неговия случай в съда.

"Г-н Ченсли, отдавна познат и практикуващ шаман, се разграничава от буквата Q, която преди се свазваше с него, и желае тя повече да не се употребява, когато става дума за него" - каза защитникът на обвиняемия "шаман".

Според Уоткинс Ченсли е бил диагностициран от служители на Бюрото по затворите с преминаваща шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност. По думите на адвоката след 6 януари времето на клиента му включвало интроспекция и свикване с извода, „че е нужна повече работа върху себе си“.

Ченсли преди твърдеше, че е влязъл в Капитолия по покана на бившия президент Доналд Тръмп и смяташе бившия вицепрезидент Майк Пенс за предател. В свое интервю той бе казал, че смята за победа това, "че група наши предатели на висок пост се снишиха, сложиха си противогазите и се оттеглиха в бункерите си“.