Съдия от Флорида взе решение срещу указа на губернатора Рон Десантис и позволи на училищата в щата да налагат задължително носене на маски. Отсъждането ще бъде обжалвано пред по-висша инстанция.

Решението на съдия Джон Купър от Втори съдебен район влиза в сила незабавно и означава, че щатът трябва да спре с възпрепятстването на налагането на задължителни маски в училищата. То вече доведе до санкции срещу няколко учебни района, които въпреки това наложиха маските. Съдебното решение  идва в момент на кипящо напрежение между администрацията и някои местни учебни райони, които искаха да приемат тази мярка.

В края на юли републиканецът Десантис издаде указ, който задължава департаментите по образованието и здравеопазването на щата да приемат спешни правила, които прехвърлят на родителите правата да решават дали да пращат децата си с маски в клас. Щатът заплаши да задържи финансирането на учебни райони, които нарушават тази заповед.

Въпреки това 13 учебни района във Флорида въведоха задължителни маски в нарушение на наредбите.

Съдия Купър отсъди срещу Десантис още преди две седмици, като се обоснова, че губернаторът няма правомощия да наложи забрана на задължителните маски, приемани от учебните райони. Десантис обжалва това решение и в крайна сметка това доведе до замразяване на въвеждането на правилата за задължителни маски, докато съдът се произнесе.

С днешното решение ограничението отпада.

„Неоспоримо е, че Флорида се намира в пандемия от коронавирус. Базирайки се на доказателствата, които чух, аз намирам, че няма да има вреда за щата, ако запорът (върху задължителните маски – бел. ред.) бъде отстранен“ - каза съдията Купър.

Той добави, че според свидетелствата на експерти е станало ясно и че единственият начин да бъдат предпазени деца, които не могат да бъдат ваксинирани, е да бъдат държани изолирани в къщи, което ще доведе до допълнителни вреди.Децата под 12 години не могат да бъда ваксинирани и излиза, че има само една-две мерки, които може да ги защитят от вируса... или да стоят у дома, или с маски“ - каза Купър.Малко преди решението на съда Десантис бе заявил, че е „много уверен“, че в крайна сметка ще спечели съдебната битка срещу задължителните маски.