При руски удар по квартал Салтивка в Харков са загинали 6 души. Според информацията изнесена от кмета Игор Терехов, ударите са били по жилищни многоетажни сгради в квартала и на места са избухнали силни пожари. Първоначално той бе съобщил за трима убити, но областният управител Олег Синегубов заяви, че броят им се е увеличил.

"Съболезнования на всички роднини и близки на загиналите, убити от руските агресори. С ранените работят нашите лекари", заяви Игор Терехов.

Квартал Салтивка беше ударен и във вторник от руските реактивни системи за залпов огън, при което бяха засегнати жилищни кооперации, горяха няколко частни гаражи и транспортната инфраструктура беше пострадала, но нямаше ранени хора.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди като "подъл и циничен" руския удар в Харков. Той заяви, че жилищен блок е бил "напълно разрушен" при нападението, което според него "няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора".

"Няма да простим, ще отмъстим", писа Зеленски в Телеграм.

Ударът е предизвикал пожар в жилищен блок в североизточния град, съобщи кметът Игор Терехов в Телеграм.

Харков беше обсаден през първите дни на инвазията през февруари, но руските войски, подкрепени от масиран артилерийски огън и ракетни удари, не успяха да установят контрол над втория по големина град в Украйна.

Според властите в региона са загинали стотици хора. В понеделник при руски обстрел в града е убит най-малко един човек, а други шестима са ранени, съобщи във Фейсбук висшият полицейски служител Сергей Болвинов.

По-голямата част от руската офанзива в момента е съсредоточена в Южна и Източна Украйна.