Шест индиански племена съдят щата Уисконсин в опит да спрат планирания лов на сиви вълци през ноември, като твърдят, че ловът нарушава техните права по договора и застрашава животно, което те смятат за свещено. Племената чипеуа казват, че договорите им дават права върху половината от квотата на вълците на територията, която те са отстъпили на САЩ в средата на 1800-те. Но вместо да ловуват вълци, племената искат да ги защитят.

Искът на индианските общности идва три седмици след като коалиция от групи за застъпничество за дивите животни заведе дело, за да спре лова на вълци в Уисконсин тази есен и да анулира щатски закон, който прави задължителен ежегодният отстрел. Природозащитниците твърдят, че наредбите не дават никаква свобода на действие на мениджърите по въпросите на дивата природа да вземат предвид оценките за вълчата популация.

Ловците надхвърлиха позволените бройки за отстрел по време на лов, нареден от съда през февруари. Държавният департамент на природните ресурси (DNR) определи квотата на 119 вълци за отстрел, но ловците убиха 218 само за четири дни, което доведе до ранния край на сезона.

След това природозащитниците затрупаха ведомството с искания да отмени лова през есента поради опасения, че това може да опустоши популацията на вълците. Биолозите на агенцията препоръчаха да се определи есенната квота на 130 броя, но бордът на агенцията миналия месец определи лимит от 300.

Племената претендираха за своята половина, но тъй като няма да ловуват вълци, работната квота за ловци с щатски лиценз ще бъде 150. Искът твърди, че решението на борда да определи квотата на 300 е умишлен ход за практическо анулиране на дяла на племената и не се основава на науката.

Според последните оценки на DNR популацията на вълци в Уисконсин е приблизително 1000. Противниците на отстрела казват, че ловците вероятно са избили поне една четвърт от нея, ако се включи в сметките бракониерството.

В нашите договорни права трябва да споделим с щата нашите ресурси в съотношение 50-50 и чувстваме, че не получаваме дължимото поради клането на вълци през февруари“, каза Джон Джонсън-старши, президент на групата Lac du Flambeau на Lake Superior Chippewa Indians, в изявление, с което съобщи за делото.

Вълкът заема специално място във вярванията на индианците от района на Големите езера. Те смятат вълците за свои братя по произход. Думата им за вълк е „майинган“.

Това, което се случва с майинган, се случва с човечеството", казва в изявлението Марвин Дефо, служител и старейшина на групата на Червената скала of Lake Superior Chippewa Indians.