Виетнамец изрази безпокойство, че сестра му може да е сред 39-те души, намерени мъртви в камион във Великобритания тази седмица. Британската полиция заяви, че смята, всичките 39 души, намерени в хладилното ремарке в сряда, за китайски граждани. Братът на 26-годишната виетнамка Фам Трей Тра Ми каза, че смята, че сестра му е сред жертвите. "Получихме информация, че Ми е сред 39-те жертви", каза Фам Ман Куонг. Ми напуска Виетнам на 3 октомври на път за Обединеното кралство. Куонг каза, че майка им е получила текстово съобщение от Mи в сряда в 04:28 ч. виетнамско време. „Съжалявам, мамо. Пътят ми в чужбина не е успешен. Мамо, обичам те толкова много! Умирам, защото не мога да дишам“, гласи съобщението. Брат й потвърди, че то е автентично. Източник от виетнамските органи на сигурността  също потвърди в петък: „Има вероятност сред жертвите да има виетнамци“. Обединеното кралство е популярна дестинация за виетнамски мигранти, които се включват в нелегален трафик на хора или по желание се насочват към каналите, което често се случва в Източна Европа. Мнозина в крайна сметка работят незаконно в подземни ферми за канабис или в салони за красота с надеждата да спечелят бързи пари. Ми е от Ха Тин, обедняла крайбрежна провинция, опустошена от масово убиване на риба през 2016 г., което съсипа поминъка В същото време стана ясно, че 25-годишният Мо Робинсън, който управлявал камиона с българска регистрация е намерил труповете в хладилното ремарке. Според негови приятели, той сам е подал и сигнала до Спешна помощ. “Явно е паркирал в Грейс и е отишъл да вземе документите си от вътрешната страна на камиона. Когато отваря ремаркето и вижда труповете, той е бил абсолютно ужасен и се обадил на спешна помощ”, добавят близки на Робинсън, който е арестуван. Според британски медии шофьорът е от село Лорълвейл, където не е се е прибирал в последно време.

Полицията установи, че камионът и ремаркето са се движили по различни маршрути. Ремаркето със загиналите хора е дошло от белгийския град Зеебрюге и е влязло във Великобритания през пристанище Пърфлийт на река Темза. Не е ясно по какъв начин ремаркето е стигнало до там. Предната част на камиона е влязла от Дъблин, Иpландия. Робинсън е закачил ремаркето и е напуснал Пърфлийт около 1 ч. cyтpинта в cpяда. Телата са открити около 40 мин. по-късно на паркинг в индустриалния парк Уотърглейд. Не е ясно кога хората са се качили в ремаркето, но се предполага, че са починали от студ, тъй като са намерени сгушени един в друг. Те са пътували на -25С поне 10-15 часа, твърди полицията. Според Би Би Си мигрантите са плащали по 10 хиляди паунда на трафиканти, за да бъдат вкарани нелегално във Великобритания. Въпреки че стана ясно, че камионът е регистриран в България, за да се плащат по-ниски данъци, и е напуснал страната на 20 юни 2017 г., с двама британци, разследващите проверяват за връзки на ирланската група за трафик на хора с Варна.

В петък вечерта полицията в графство Есекс задържа четвърти заподозрян.

„Мога да потвърдя, че задържахме четвърти човек, 48-годишен мъж от Северна Ирландия, той е арестуван на летище Станстед по позорения за незаконно превозване на хора и непредумишлено убийство", казва се в съобщения не шефа на полицейската служба Пип Милз

По рано днес по същите подозрения бяха арестувани 38-годишен мъж и 38-годишна жена от град Уорингтън.