Британец, който работил в посолството на Обединеното кралство в Берлин, се призна за виновен по обвинения за шпионаж за Русия.

Той е виновен за осем престъпления

по Закона за служебната тайна, свързани с предаване на полезна за Русия информация.Дейвид Балантайн Смит е живял в Потсдам, Германия. Той е работил като охранител в посолството. Дейвид Смит На 4 ноември 58-годишният мъж се призна за виновен.деветото обвинение, по което Смит не се призна за виновен. След това  съдия Марк Уол отмени ограниченията за съобщаване на признанията на Смит.

Едно от обвиненията,

за които си признава мъжът, е за предаване на информация в периода октомври-декември 2020 г. за британски държавни служители на генерал-майор Сергей Чухуров, описан в обвинителния акт на прокуратурата като руския военен аташе в Берлин.Другите обвинения са свързани със събирането на информация, която може да бъде "полезна за врага, а именно руската държава", включително материали, "свързани с работата и разпределението в британското посолство в Берлин".Адвокатът на Смит Матю Райдър заяви пред съда, че има "много голямо разминаване между прокуратурата и г-н Смит относно неговата мотивация".„Намеренията му и причините, поради които е направил това, което е направил, и сериозността на обвиненията, както ги излага (прокуратурата), се оспорват категорично от г-н Смит", допълва Райдър.Очаква се през февруари 2023 г. да се проведе изслушване, за да се определи на какво основание ще бъде осъден Смит.