Фалшивите български COVID сертификати се продават срещу 300 евро в Гърция. Тази схема стана водеща тема в гръцки медии след репортаж на обществената телевизия ЕРТ. В репортажа, където има и интервю с посредник и потвърждение за достъпността за сертификата, се говори и за съмненията, че лични лекари издават сертификати, без да поставят ваксина.Цитираният от телевизията посредник говори за плащане на 300 евро и кратко посещение в София, срещу които "всеки" може да се снабди със сертификат, без да се ваксинира и то само за 15 минути. Мъжът говори пред камерата на ЕРТ за "трафик от България" на сертификати, който убеждава гръцки граждани да си вземат на място. "Аз зная за над 100 сертификата за три месеца. Каналът е български, просто има тук хора... Мисля, че са хиляди издадените сертификати."

България - "фабрика за фалшиви сертификати"

След това разкритие властите в Гърция внимателно наблюдават гърците с постоянен адрес в страната, представящи сертификати както от България, така и от Румъния. Схемата според ЕРТ вече не работи само с хора, които пътуват от Северна Гърция, а посредникът обяснява, че те могат да се открият и в цяла Европа, съобщава "Дневник". Фалшивите сертификати са сериозен проблем в Гърция и употребата им там далеч не е "български" патент, ако се има предвид репортаж на гръцкия "Прото тема". В някои случаи плащанията се правят онлайн и дори с биткойн. Мнозина опитват да заобиколят правилата въпреки нарастващия брой случаи.Според този материал има и доста по-евтини оферти от българските - 165 евро за сертификат, 65 за тест. Вестникът нарича ситуацията "епидемия". В "Катимерини" наричат българската схема "фабрика за фалшиви сертификати", заливаща Северна Гърция.

Няма да признават българските сертификати в Европа?

ЕРТ цитира и евродепутата Петър Витанов, според когото изкривяването на статистиката (много по-голям дял от "ваксинираните" в България се заразяват спрямо други членки на ЕС) не само подрива доверието в българските доктори и здравната система, но и може да доведе до непризнаване на българските сертификати в Европа.Последното условие обаче е трудно изпълнимо при съществуващите европейски правила. Причината е, че фалшивите сертификати не се различават от истинските - генерирани са от едни и същи системи с едни и същи данни.Съгласно европейския регламент, уреждащ използването на сертификата в ЕС, държавите са задължени да приемат издадените в останалите страни документи, ако те отговарят на изискванията за съдържание. Проверката за автентичността на документите и разследването на сигналите за измами са отговорност на властите в държавата, издала сертификата. ЕВРОПОЛ образува работна група за разследвания на фалшиви covid сертификати, които засягат няколко държави."Истината е, че е оставено на съвестта и на отговорността на хората, които въвеждат данните на ваксинираните лица. Така че е много вероятно лекари, които и преди това са били склонни да издават неверни имунизационни листове, например за разрешения за детски градини, да го правят и сега", казва пред "Дневник" експертът по киберсигурност Спас Иванов. Той изтъква, че единственият начин да се установят измеренията на проблема е да се наблюдават процентите на заболели ваксинирани в различните държави (но ако голяма част от населението е имунизирано и делът е съпоставим с други страни).Въпросът какво да се прави обаче е сериозно обсъждан и в гръцки медии, както обяснява кореспондентът на NOVA в Атина. Вероятността Гърция едностранно да анулира българските сертификати вече се коментира в медиите, а всеки сигнал се разглежда от властите според телевизията. Говори се и за показания на лекари, получени от заболели с такива сертификати.Пред ЕРТ експерти говорят за възможността да се използват оставени "електронни следи" и да се изправят пред правосъдието в Гърция хора, получили фалшиви сертификати в България.

Глоби и затвор за фалшиви COVID тестове и сертификати 

От септември Гърция увеличи наказанията за доказани измами при COVID тестове и сертификати - солидни глоби и затвор. За всеки издаден сертификат без ваксина, резултат от тест глобата е 5 000 евро. Промяната се наложи, след като работник в държавен ваксинационен център бе отстранен, защото помагал на десетки граждани да получат фалшиви документи. Издаващите ги здравни центрове може да бъдат наказани още по-тежко - 50 хил. евро. Притежателите на такива сертификати могат и да бъдат лишени от свобода за година.