Беларус издирва чрез Интерпол нищо неподозиращ украински гражданин. Обвинен е в присвояване на пари чрез измама. Задържан е в България. Предстои съдът в Русе да реши съдбата му. Това се случва на фона на войната, която Русия с помощта на Беларус води срещу Украйна. Украинецът Дмитро Трофимчук влиза с колата си в България през Румъния на 19 ноември. Всъщност целта му е Турция, където ще живее тази зима. С него са жена му Виктория и трите им деца. В Украйна те вече нямат жилище. Разрушено е от бомба още в началото на войната. На границата обаче Трофимчук е задържан от българските граничари. Те установяват, че украинецът е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус.

Беларуските власти обвиняват 38-годишния мъж, че е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави и ги е използвала за разплащания. Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно или нередно. Близките му казват, че той не е знаел, че е издирван, нито че е обвинен за престъпление в Беларус. Те също така смятат, че животът му ще е заплашен, ако България допусне да бъде екстрадиран в Беларус.

"Екстрадицията в Беларус е жизнено опасна за Дмитро. Могат да го убият", каза пред Свободна Европа жена му Виктория Трофимчук.

 

"Не сме се крили"

"Там решиха, че е мошеник"

Какво следва