Когато отиващият си президент Доналд Тръмп помилва бившия си съветник Майкъл Флин в сряда, той не само заличи делото срещу първия си съветник по националната сигурност, който два пъти се призна за виновен, че е излъгал ФБР. Той също така укрепи надеждите на широк кръг от търсещи помилване, че може да започне вълна от подобни действия, преди да напусне поста. Сред останалите, които се надяват да бъдат помилвани са двама бивши съветници на предизборната кампания на Тръмп, Рик Гейтс и Джордж Пападопулос, които като Флин са осъдени по дела, произтичащи от разследването на специалния адвокат Мълър за влиянието на Русия върху изборния процес. http://gty.im/1028761488 Но юристи и други, които са били във връзка с Белия дом, казват, че очакват Тръмп да използва авторитета си в случаи, които надхвърлят тези, включващи разследването на специалния адвокат.

Алън Дершовиц, професорът по право, който представляваше Тръмп по време на процеса за импийчмънт, посъветвал двама от своите клиенти - мъж от Ню Джърси, излежал повече от 20 години за измама на инвеститори, и бизнесмен милиардер, осъден за това, което се нарича „един от най-лошите правителствени корупционни скандали в Северна Каролина “- относно това дали да търсят помилване.

Дершовиц твърди, че наскоро е обсъждал процеса на помилване с Белия дом. Той похвали освобождаването от отговорност на Флин и каза, че „Тръмп трябва да разшири това към други, които са по-малко известни“.
http://gty.im/1202854149
Няколко групи, които настояват за преразглеждане на наказателното правосъдие, работят с ad hoc екип на Белия дом под ръководството на Джаред Къшнър, зет и съветник на Тръмп.
„Разпространяват се списъци с хора“, каза Брандън Сампъл, адвокат от Върмонт, който е специализиран в помилванията на президента и представи няколко имена на хора, които ще бъдат разгледани.
Сред тях е 57-годишният Ръсел Брадли Маркс, който е бил затворен, след като се е признал за виновен през 1992 г. по присъда, свързана с кокаин, за която е получил доживотна присъда.
Краят на всяка президентска администрация е време за интензивно лобиране, свързано с помилванията. Но в случая с Тръмп това се разпростира върху неговите лични и политически съображения, продължителната му огорчение от руското разследване и неговия транзакционен подход към управлението.
Огромният брой хора в президентския кръг, които са имали проблеми със закона, също е направил въпроса за помилванията особено натоварен.
Флин сега трябва да води дълга битка, за да изчисти името си, след признанията си, че е излъгал разследващите за контактите си с руския посланик по време на президентския преход преди четири години.
Министерството на правосъдието беше предприело стъпки през пролетта да оттегли обвинението срещу него, но делото му остана обвързано със съдилищата.
В допълнение към Флин, Гейтс и Пападопулос, помощници и сътрудници на Тръмп, които са осъдени, включват Майкъл Д. Коен, бивш адвокат на Тръмп; Роджър Дж. Стоун-младши, негов дългогодишен приятел и съветник; и Пол Манафорт, бившият му председател на кампанията.
Сред другите в кръга на президента, които са изправени пред федерални обвинения, са Стивън К. Банън, бившият му стратег, който беше обвинен през август по обвинения в измама на дарители в кампания в подкрепа на плановете на Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексико и Елиът Бройди, водещ набирател на средства, който се призна за виновен миналия месец по чуждестранно лобистко дело.
Активистите виждат серия от късни помилвания за хора без политически връзки като начин за Тръмп да надгради усилията си за реформа на системата на наказателното правосъдие, включително това, което се счита за най-последващото законодателство от едно поколение, което намалява присъдите за ненасилствени нарушители.
Далеч по-експлозивна от политическа гледна точка е възможността за помилване на съюзници, сътрудници или дори за него самия, отразявайки често заявеното убеждение на Тръмп, че неговото президентство е било подкопано от разследванията на правоприлагащите органи, включително разследването на специалния съветник.
„Президентът знае колко са пострадали онези от нас, които са работили за него, и се надявам да вземе това предвид, ако и когато даде някакви помилвания“, каза Гейтс, който беше заместник-председател на кампанията на Тръмп през 2016 г. признавайки се за виновен за финансова измама и лъжейки следователите.
Преди сряда президентът е дал 28 помилвания, с които са унищожени присъдите, и 16 промени, които намаляват присъдите в затвора.
От действията, които Тръмп е предприел, са се облагодетелствали лица, които имат лична или политическа връзка с него. Те включват Стоун, който е осъден по обвинения, повдигнати от специалния съветник, консервативният коментатор Динеш Д’Соуза и бившият изпълнителен директор на Уолстрийт Майкъл Милкен, чието предложение за помилване получи подкрепа от министъра на финансите Стивън Мнучин.
Тръмп обмисля и помилването на Пол Манафорт, който беше осъден на седем години и половина затвор за възпрепятстване на правосъдието и нарушаване на финансовото и лобисткото законодателство, по най-известните дела, заведени от специалния адвокат.
Съществуват открити спекулации относно това дали той би могъл да отиде още по-далеч, използвайки силата си за помилване в своя личен интерес, евентуално да издава превантивни помилвания на членове на семейството си и дори на себе си за федерални престъпления.
Дори ако такова самопрощаване беше възможно - експертите се различават в мненията си по отношение на законността - това няма да предостави защита на Тръмп срещу евентуални обвинения, произтичащи от текущи разследвания на неговия бизнес и финанси от градските и щатските прокурори в Ню Йорк.
Планираната инициатива за помилване и лобирането, което се разгърна около нея, бяха възпрепятствани по някакъв начин през последните седмици от отказа на Тръмп да признае официално загубата си от новоизбрания президент Джоузеф Р. Байдън.
Потенциалните кандидати за помилване и техните представители заявиха в интервюта, че чакат да ескалират жалбите си, докато Тръмп не отстъпи или поне сигнализира, че е започнал да се справя с наближаващия край на президентството си.
„Докато се борят с това и има съдебни дела и Електоралният колеж не е гласувал, изглежда преждевременно“, каза Бъд Къминс, бивш адвокат на САЩ, който бе признат от Белия дом за това, че помогна да убеди Тръмп да замени присъдата миналата година на един от клиентите му, политически свързан бизнесмен от Арканзас, осъден за подкуп, свързан с измама с Medicaid.
Къминс, който беше заловен да лобира тази година за фирма, съоснована от двама помощници в кампанията на Тръмп, заяви, че „много хора“ са се обърнали към него с молба за помощ за помилвания от Тръмп. Той отказа да ги идентифицира. Други потенциални кандидати за помилване и техните съюзници обсъждат редица стратегии за спечелване на президента. Те включват изтъкване на дарения за президента, харчене на пари в имотите му, опит за наемане на адвокати или лобисти, които се виждат като близки до него и подчертаване на бизнес връзки, които биха могли да помогнат на Тръмп след напускането му.
Гейтс, който получи 45-дневна присъда в затвора след сътрудничество с разследващите, публикува книга миналия месец, обвинявайки екипа на специалния адвокат, че използвал тактически подчинени силни ръце, за да преследва Тръмп и неговите съюзници.
Гейтс призна, че неговата критика към разследването може потенциално да помогне за помилване, но добави, че „моята мотивация при написването на книгата не беше да търся помилване; трябваше да разкрие истината за руското разследване. "