Много скоро предстои да се замислим за ястията, с които ще отрупаме трапезата си в един от най-светлите дни от годината, а именно Бъдни вечер.

Приготвянето на постен боб е една от традициите, които почти всяко българско семейство се стреми да спазва и почита. От край време се знае, че вкусният боб си има своите тънкости и специфики, които трябва да спазваме, ако искаме крайният резултат да бъде наистина пленителен.

Днес ще ви споделим рецептата за вкусен, постен и невероятно ухаещ боб, с който да нахраните домочадието на този светъл празник. Това са продуктите, които трябва да имате пред себе си: 700 г зрял боб 1 глава кромид лук 1 морков 1 червена чушка около 100 мл олио сол, червен пипер, сушени чубрица, девесил, джоджен – по 2 ч.л. 1-2 с.л. брашно.

Разбира се, не забравяйте и щипката любов, без която нито едно ястие няма как да се сдобие с вкуса, който всички помним от детството си. 

Най-вкусният боб за Бъдни вечер се прави така: 

Задължително е бобът да се накисне от предната вечер, така че да омекне и да се сготви по-лесно. Когато бобчетата в тенджерата омекнат, се добавят лукът и морковите. 15 мин. по-късно се прибавят червените чушлета, солта, пиперът, мазнината и останалите подправки. Задължително се оставя да ври на слаб огън, за да могат всички подправки да се смесят и добре да овкусят ястието. Когато всички продукти в тенджерата са омекнали, това значи, че постното ястие е готово.

Преди обаче да го свалите от котлона, разбийте една супена лъжица брашно в малко студена вода и прибавете тази гладка каша към съда, в който готвите ястието. Така ще се получи приятна консистенция, наподобяваща точно онази боб яхния, с която нашите баби ни гощаваха на Бъдни вечер. Да ви е вкусно!