САЩ са ускорили разполагането на по-прецизната версия на основната си ядрена бомба в базите на НАТО в Европа, пише "Политико", като се позовава на документ и двама души, запознати с въпроса.

Американски служители на НАТО,

модернизираната бомба B61-12 ще пристигне декември тази година, а не следващата пролет, както първоначално е планирано. Този ход, който включва замяна на по-старите бомби с по-новата версия в различни бази в Европа. И се случва на фона на повишеното напрежение заради заплахите на Русия да използва ядрено оръжие в Украйна. Също така и нарастващите опасения, че Западът трябва да направи повече, за да възпре Москва да премине тази граница.Модернизацията на програмата B61 се обсъжда открито в бюджетни документи и публични изявления от години. Същеврменно служители на Пентагона твърдят, че модернизацията е необходима, за да се гарантира, че запасите са осъвременени и безопасни.

Представител на Пентагона,

бригаден генерал Патрик Райдър, каза, че плановете за безопасна и отговорна подмяна на по-старите оръжия с модернизираните версии B61-12 са част от отдавна планираните усилия за модернизация. Той успокои, че по никакъв начин не е свързано с настоящите събития в Украйна и не е ускорено по никакъв начин.Датата на пристигане беше изненада за някои дългогодишни наблюдатели, които се опасяват, че тя може допълнително да разпали и без това опасната ситуация в Европа, пише "Политико". Съобщението на срещата в Брюксел е дошло няколко дни преди НАТО да даде началото на ежегодните си ядрени учения, известни като Steadfast Noon.

Русия в сряда пък проведе

ядрено учение, което началникът на отбраната на страната описа като симулация на "масиран ядрен удар" в отговор на ядрена атака срещу Русия."Би било странно да се бърза с това", каза Ханс Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени. "Казват, че няма да реагираме на подобна ситуация с ядрени оръжия. Не мисля, че искат да тръгнат по този път".Посланието, което стои зад изпращането на първите бомби през декември, може да е насочено по-скоро към европейските съюзници, които се чувстват особено уязвими от Москва, пише dir, цитирани от "24 часа".Двама души, запознати с въпроса за предстоящата доставка за Европа, потвърдиха смяната на плановете.Документът ясно показва, че съюзниците са разтревожени. Целта му е била да бъде разпространена в Пентагона и Държавния департамент и да даде на политиците кратка информация за това, което е било обсъждано между министрите на отбраната на срещата на НАТО.

От документа става ясно, че

по време на срещите 15 съюзници от НАТО са изразили загриженост, че алиансът "не трябва да се поддава на ядрения шантаж на Путин"."Предвид нарастващия обем и мащаб на руската ядрена реторика, подгрупа съюзници поискаха продължаване на консултациите в НАТО, за да се гарантира постоянна готовност и последователни послания", гласи писмото.Запознати предупреждават, че всички стъпки, свързани с ядрената сфера - колкото и скромни да са те - могат да имат непредвидени последици и да доведат до ескалация.