Якето, носено от американския астронавт Бъз Олдрин по време на полета му до Луната през 1969 г. на борда на "Аполо 11", беше продадено на търг за 2,7 млн. долара в Ню Йорк, съобщиха от "Сотбис".

Бялото яке, украсено с американското знаме, инициалите на НАСА, нашивка за мисията "Аполо 11" и името "Е. ОЛДРИН", е част от личната колекция от предмети, които 92-годишният астронавт е решил да обяви за продажба.

"Изключително рядката дреха беше преследвана от множество участници в търга в продължение на почти десет минути, преди да бъде продадена на участник в търга по телефона", се казва в изявление на "Сотбис".

"След дълбоко обмисляне, моментът се оказа подходящ да споделя със света тези предмети, които за мнозина са символи на исторически момент, но за мен винаги са оставали личен спомен от един живот, посветен на науката и изследването", каза Олдрин, последният жив член на тричленния екипаж на полет "Аполо 11", в изявление миналата седмица.

Той обясни, че якето е отделно от скафандъра, който е носил по време на разходката си по Луната с колегата си астронавт Нийл Армстронг, но го е носил по време на полета до и от Луната.

"Носех това яке Inflight Coverall Jacket в командния модул "Колумбия" по време на историческото ни пътуване до Луната и обратно до дома по време на мисията "Аполо 11", каза Олдрин.

Костюмите, носени на Луната от Олдрин и Армстронг, са част от колекциите на Националния музей на авиацията и космонавтиката във Вашингтон.

Като цяло търгът в Ню Йорк събра 8,2 млн. долара за 68 продадени предмета от общо 69 предложени, включително 819 000 долара за летателния план.