Открийте ни и в

Интересно

10 грешки, с които може да застрашите живота на кучето

Понякога, без да го осъзнаваме, можем да навредим на домашния си любимец

публикувано

на

Кучето е приятел на човека, истински член на семейството, на който никога и за нищо не бихме искали да навредим. Но има моменти, в които не осъзнаваме, че много от нещата, които правим, може да застрашат здравето и живота му. Ето някои от най-честите грешки, които можем да допуснем спрямо домашния си любимец:

Да изберете неподходяща каишка

 На първо място трябва да решите дали изобщо ще слагате на кучето си каишка или не, освен ако няма конкретен закон за това. Ако кучето е прекалено голямо и би смутило хората, ако проявява агресия, ако има навика да тича и да не се връща, когато го повикате, то каишката е направо задължителна. Най-важното в такъв случай е да изберете подходящия размер, така че да не е нито прекалено широка, нито прекалено тясна и да ограничава косматия ви приятел. Опитайте с тази универсална проверка – при малки и средни кучета: ако можете да мушнете свободно един пръст между каишката и врата му, значи всичко е наред. Ако кучето е голямо, проверете с два пръста.

Да оставите кучето само в колата

 Ако можехме, щяхме да го напишем с още по-гигантски букви: НИКОГА, ама НИКОГА не оставяйте кучето си само в колата. При никакви обстоятелства. Според изследване температурата в колата може да се покачи с близо 15-20 градуса само за 10 минути, дори да сте паркирали на сянка. Имайте предвид, че кучетата не се потят като хората и претоплянето, водещо до топлинен удар, може да се случи много по-бързо, отколкото предполагате.

Да не обръщате внимание на зъбите на кучето си

 Всички знаем, че кучето има зъби. Следователно същите тези зъби от време на време трябва да се мият с четка. По същия начин, както вие миете вашите. И това е съвсем сериозно! Препоръчително е да започнете да го правите още докато кучето е малко, за да свикне по-лесно. Някои стопани смятат, че е достатъчно да дадат на кучето си нещо за дъвчене, пръчка, кокал и това ще замести миенето на зъби. Така, както дъвката не замества миенето на вашите зъби, така и пръчката не може да свърши същата работа за кучето.

Да оставяте кучето си да яде всичко

 Никога не хранете с вашата храна кучето си, защото тя е прекалено солена, пикантна и мазна за него. Разбираме колко е изкушаващо да гледате как кучето ви се радва на кренвирш или парче салам и вероятно си мислете, че по този начин сте го наградили, но всъщност му вредите. По-голямата част от човешката храна е не просто вредна, а направо опасна и дори животозастрашаваща за вашето куче. В никакъв случай не давайте на домашния си любимец остатъците от вечерята.

Да прилагате физически наказания

 Да, кучетата се нуждаят от дисциплина, но не и посредством физически наказания. На първо място, това е малтретиране на животно. Второ, няма да подейства, и единственото, което ще постигнете, ще бъде кучето ви да се страхува от вас. Най-добрият подход в създаването на дисциплина е команда-награда. Давайте различни команди на кучето си и го награждавайте с дребно лакомство след това. Нека свикне, че когато ви слуша, ще бъде поощрено.

Да лишите кучето си от активност

 Имайте предвид, че кучетата се нуждаят от постоянна умствена и физическа активност, за да функционират пълноценно. Редовните разходки са не просто препоръчителни, а задължителни. Затова преди да решите да си вземете куче, помислете много добре дали сте готови да включите в графика си излизане по два пъти на ден и в пек, и в студ, и когато имате желание и енергия, и когато сте отегчени и уморени. Освен това кучетата трябва да бъдат насърчавани не само за физическа активност, а също да изследват света около себе си – те обичат да слушат различни звуци, да душат – всичко това развива мозъчните им клетки.

Да не го обезопасите в колата

 Винаги използваме специални предпазни колани или столчета, когато возим децата си в колата, и това не е случайно. Ако щете вярвайте, но с кучетата е същата работа. В случай на инцидент, колкото и малък да е той, кучето може да се нарани или по-лошо. Съществуват най-различни варианти, за да обезопасите кучето си, докато го возите в колата. Да започнем с това, че е задължително да се вози на задната седалки с поставен повод или нагръдник за автомобил, който се закачва директно към предпазния колан. Не позволявайте на домашния си любимец да се движи в колата, за да не пречи на шофьора, и му осигурете отворен прозорец.

Да му крещите, когато направи пакост

 Крещенето е още един метод, който трябва да изключите, когато се опитвате да научите кучето си на дисциплина. Не върши работа, само ще го изплашите до смърт. Особено пък ако сте ядосани за нещо, което се е случило преди време. Много е важно да разберете, че реакцията ви трябва да бъде непосредствено след проблема, иначе изобщо не си правете труда – кучето ви няма да разбере какво е сгрешило.

Да пропуснете да го обезпаразитите

 Обезпаразитяването е една от най-важните грижи за кучето. Понякога може да го пропуснете през зимния период, но е добре да го обсъдите с ветеринаря си преди това. Не подценявайте нуждата от обезпаразитяване, това не е козметична процедура, а важен аспект от здравеопазването на домашния ви любимец.

 Да разхвърлят потенциално опасни предмети

 Кучетата се славят с приключенски дух и имат навика да се забъркват в неприятности. Превърнете дома си в безопасно за кучето ви място, така както бихте се погрижили за контактите и острите ръбове на мебелите, когато детето ви прохожда. Уверете се, че сте прибрали на недостъпно за кучето си място всичко, което би могло да бъде сдъвкано, погълнато и което да се окаже опасно за здравето му – като например лекарства, пирони, батерии, нокти, чорапи. Да, чорапи! Те са сред най-любимите неща на света за едно куче, но имайте предвид, че ако го погълне, може да заседне на гърлото му и да го задуши.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

10 невероятни факта за финикийците, които може би не знаете

От къде идва изразът „бърз като финикиец“ и защо казваме на парите „финикийски знаци“?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Финикийците са оставили значителна следа в историята на човечеството. И до днес използваме много от финикийските символи. Колкото повече анализи се правят на останките в Ливан, толкова повече историците разбират за Финикийската цивилизация, пише the961.com. Изразът „бърз като финикиец“ идва от бързината, с която се движели корабите им.

№1 Твърди се, че хора са населявали град Библос още преди 7 000 години, което го превръща в най-стария град в света.

Топ 10: Най-популярните острови в Instagram

№2 Историците твърдят още, че финикийците са положили началото на съвременната азбука. Тяхната съдържала 22 букви. Гърците заимствали тяхна азбука и добавили още 4, която се използва и до днес в англоезичните държави.

Embed from Getty Images

№3 Освен буквите, финикийците измислили и числата, които по-скоро приличат на това, което днес наричаме „римски цифри“. Създаването на азбуката и цифрите било с цел да се записва информация за търговията.

№4 Има доказателства, че финикийци са обикаляли днешна Америка много преди Христофор Колумб да я открие.

Древен Рим в сърцето на Мароко

№5 И още нещо любопитно за тази невероятна култура – финикийците открили лилавия цвят. Производството на лилавото било много скъпо и трудоемко занимание. Само много богатите хора можели да си го позволят. И до днес лилавото се свързва с кралска принадлежност.

Embed from Getty Images

№6 Някои учени предполагат, че финикийците са първият народ в света, приел християнството. Свети Петър посетил град Библос, първото религиозно посещение, и открил първото училище.

№7 Питагор бил финикиец – Също като повечето ливанци днес, Питагор бил роден извън границите на страната. Баща му бил финикиец.

№8 Финикийците успели да изградят цялата си цивилизация, без да участват в нито една война. Държавата разширявала териториите си, но в битки, а чрез търговията, непрекъснато се изграждали пристанища по крайбрежните брегове.

Да живееш в пещера в XXI век

№9 Името им – финикийци – им било дадено от гърците. Името означава Тиранианско лилаво – отнася се до лилавото багрило, произвеждано и използвано в Тир. Как те сами са се наричали, никой не знае.

Embed from Getty Images

№10 Смята се, че парите, във вида в който ги познаваме днес са въведени от финикийците. Това се е случило някъде около 1000 години преди новата ера. Хората от този изчезнал вече народ били отлични търговци, но земите им не били плодородни, което ги принудило да се снабдяват с храни и различни стоки от други народи. Така те измислили разменните монети, които изработвали от примеси от злато, сребро и други метали.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Чудо: Родено в шестия месец бебе оцеля след 6 часа в моргата

Ръководството на болницата провежда разследване.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Canal 13

Мексиканската болница Ла Маргарита се прочу по целия свят с необикновена случка.

В 4:29 сутринта акушерите посрещат на бял свят недоносено бебе – едва в 23-та седмица, разказва „Мирър“.

Полет към живота: Разказ на лекарите, придружили бебето, което може да умре, докато спи

Лекарите решават, че детето е мъртво родено и изпращат телцето в моргата. Но, когато погребалният агент Мигел Ангел Флорес отива да прибере тялото, остава шокиран.

Мъжът установява, че детето е живо.

„То плачеше и се движеше“, казва мъжът пред журналисти. „Обадихме се на бащата и той също го видя. Незабавно се обадихме на лекаря, който бе написал смъртния акт. Детето се е родило малко след 4 часа и е било открито живо в моргата около 10 часа – почти 6 часа е прекарало в хладилните камери“.

Канадец, обвинен за изнасилване и убийството на бебе: Невинен съм!

Всички останали шокирани от това чудо.

Детето сега е в интензивно отделение и под постоянен лекарски контрол.

А ръководството на болницата провежда разследване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Скоро ще ядем медузи, вместо други морски дарове

Ето каква е причината.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората скоро ще ядат медузи, вместо обичайните морски дарове. Това прогозират учени от Куинсланд, Австралия, които са установили, че 92 вида морски дарове и риби, които сега влизат в менюто на човека, са застрашени от изчезване. 11 от тях почти са изчезнали.

„Морските дарове не са устойчиви и тези животни не са в международния списък на застрашените видове и екосистеми. Затова трябва да регулираме риболова и да ловим риба, която може да издържи на този ловен натиск“, каза професор Лесли Роберсън.

Затова, с цел да се запазят застрашените морски видове, медузите скоро биха могли да влязат в нашето меню вместо обичайните морски дарове. Изследователите са установили, че в бъдеще медузите могат да се използват като устойчив заместител, тъй като голямото търсене на атлантическа треска и други морски дарове води до тяхното застрашаване и в крайна сметка – до изчезването на тези видове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, домашни любимци
Грохот, пяна, бездна: Най-красивите водопади в света

Величествени, заобиколени от грохот и пяна, водопадите са събрали в себе си цялата сила и красота на природата. Бурните води...

Затвори